Hejtman Netolický: V současné době máme rozpracováno 34 projektů za 5,3 miliardy

25.12.2020 22:40

Radní Pardubického kraje se seznámili s bilancí projektů, spolufinancovaných z fondů Evropské unie, u kterých je kraj žadatelem. Tato bilance je radě předkládána v pravidelně aktualizovaných přehledech.

Hejtman Netolický: V současné době máme rozpracováno 34 projektů za 5,3 miliardy
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Často se zabýváme jen jednotlivými projekty, ale je dobré čas od času vidět věci v širších souvislostech. Jen v posledním programovacím období Evropské unie, tedy v letech 2014–2020, bylo v našem kraji už dokončeno celkem 81 projektů za 2,1 miliardy korun s evropskou dotací 1,4 miliardy. V současné době máme rozpracováno 34 dalších projektů za 5,3 miliardy a v přípravě je 82 projektů za 6,3 miliardy,“ konstatoval hejtman Martin Netolický, který má v krajské radě mimo jiné na starost rozpočet a finance.

Anketa

Která z mrtvých osobností Vám nejvíce schází?

hlasovalo: 37661 lidí

„Nejvíce evropských projektů je tradičně v dopravě. V této oblasti je jich nyní v realizaci 15 a v přípravě 40 v celkové hodnotě 6,5 miliardy korun. Předpokládá spoluúčast Evropské unie je 4,3 miliardy korun. Finančně nejnáročnější jsou modernizace silnic II/322 Kojice, II/362 Jedlová – hranice kraje a II/358 Nové Hrady-Litomyšl,“ uvedl radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

Další evropské prostředky putují do projektů v informatice, sociální oblasti, kultuře, zdravotnictví, školství a do realizace úspor energie. „Rozsáhlé projekty máme rozjeté nebo připravené nyní v kultuře, a to v hodnotě 800 milionů korun s dotací 530 milionů. Například obnova Winternitzových automatických mlýnů má rozpočet 373 milionů korun. Ve zdravotnictví je v realizaci šest staveb za 3,1 miliardy korun s dotací 1,2 miliardy korun. V realizaci jsou například stavby psychiatrie v Pardubické nemocnici (342 milionů), Centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici (398 milionů) a nemocnice následné péče v Moravské Třebové (347 milionů). Na jaro 2021 je naplánován začátek stavby Centrálního urgentního příjmu s centralizací akutních provozů za 1,9 miliardy korun,“ doplnil radní Ladislav Valtr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice