Hejtman Netolický: Zakarpatská oblast řeší zlepšení podmínek pro rehabilitaci zraněných vojáků

05.03.2023 8:38 | Tisková zpráva

Předseda Zakarpatské oblastní rady Volodymyr Čubirko jednal s hejtmanem Martinem Netolickým o aktuální situaci v tomto partnerském regionu Pardubického kraje. Řeč byla také o dodávkách humanitární pomoci a projektech v oblasti zdravotnictví a následné rehabilitační péče.

Hejtman Netolický: Zakarpatská oblast řeší zlepšení podmínek pro rehabilitaci zraněných vojáků
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině jsme začali společně s dobrovolnými a státními hasiči organizovat centrální sklad a distribuci pomoci, která se sbírala na jednotlivých obcích. Následně jsme centrálně vypravovali kamiony přímo do Užhorodu. Pomoc poté s pomocí kolegů ze Zakarpatí mířila dále na východ země. Celkem se takto podařilo vypravit přes 30 kamionů. Kromě toho jsme pomohli také s vybavením nemocnic, a to lůžky, které jsme v rámci pravidelné obměny vyřazovali z našich nemocnic akutní a následné péče či dodávkami léků a dalšího zdravotnického materiálu,“ zrekapituloval pomoc hejtman Netolický, který v loňském roce navštívil Zakarpatskou oblast opakovaně.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí

V letošním roce by Pardubický kraj rád pomohl s prohlubováním spolupráce mezi městy a obcemi v obou regionech. „Oslovili jsme všechny starosty našich měst a obcí, zda mají zájem vyhledat partnerské obce v Zakarpatské oblasti. Nejedná se samozřejmě jen o humanitární pomoc, ale především o kulturní či sportovní výměnu nebo spolupráci škol. Jako dobrý příklad mohou sloužit například Svitavy, které velmi úzce spolupracují s Perečínem,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se svým protějškem hovořil také o pokračování podpory rozvojových projektů v oblasti zdravotnictví také v letošním roce.

„Zakarpatská oblast připravuje velký projekt na rozšíření zázemí rehabilitační nemocnice pro válečné veterány v Užhorodě, ve které jsme v loňském roce pomohli s budování výtahu. Ten by měl být hotov letos na jaře a další aktivity by měly poté navazovat. Jedná se především o vybudování rehabilitačního sálu se speciálním přístrojovým vybavením, které bychom mohli pomoci obstarat,“ přiblížil další plány pomoci hejtman Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…