Hejtman Petera: Šanci, jak zlepšit ovzduší v regionu, Středočeši beze zbytku využili

07.07.2016 20:19

Středočeský kraj ukončil přijímání žádostí o kotlíkovou dotaci, o podporu na pořízení nového kotle požádalo přes 4,5 tisíce Středočechů.

Hejtman Petera: Šanci, jak zlepšit ovzduší v regionu, Středočeši beze zbytku využili
Foto: Redakce
Popisek: Ing. Miloš Petera, ČSSD, hejtman, předseda středočeské ČSSD

Středočeský kraj ukončil  přijímání žádostí o tzv. kotlíkové dotace. „Celá částka 501,7 milionu korun, kterou jsme měli vyčleněnou na dílčí projekty fyzických osob, je již vyčerpána. Nové žádosti o kotlíkové dotace proto již nemůžeme přijmout,“ oznámil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

Středočeši mohli o dotaci na výměnu zdrojů tepla na pevná paliva v rodinných domech, jak zní oficiální název, žádat od pátku 15. ledna 2016. Žádosti bylo možné podávat osobně na podatelně Krajského úřadu Středočeského kraje nebo také poštou. Výzvu ve Středočeském kraji na období 2015–2018 vyhlásil středočeský hejtman společně s náměstkem pro oblast životního prostředí Markem Semerádem (ČSSD) a náměstkem pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů Ministerstva životního prostředí Janem Křížem.

„O kotlíkové dotace byl obrovský zájem. Celkem jsme přijali přibližně 4,5 tisíce žádostí. Jsem rád, že Středočeši tuto šanci, jak zlepšit stav ovzduší v regionu, bezezbytku využili,“ prohlásil hejtman.  V současné době pokračuje zpracování žádostí. Žadatelům bude po uzavření smlouvy a dodání zálohové faktury na nákup nového zdroje tepla poskytnuta na účet zálohová platba ve výši 40 000 korun. „Zbytek peněz bude žadateli vyplacen, až dodá veškeré podklady – fotky odstraněného kotle, potvrzení o likvidaci, účetní doklady, protokol o uvedení kotle do trvalého provozu atd. Na realizaci mají sedm měsíců od podpisu smlouvy o poskytnutí podpory. Smlouvu se budeme snažit připravit žadateli co nejdříve po podání žádosti,“ upřesnil hejtman Petera.

Podle letošních pravidel přidělování dotace fyzickým osobám je předmětem finanční podpory výměna kotle na pevná paliva s ručním podáváním tepla za tepelné čerpadlo, kotel na pevná paliva, plynový kondenzační kotel, instalace solárně-termických soustav pro přitápění nebo přípravu teplovodního vytápění či „mikro“ energetická opatření.

Náměstek Semerád ještě doplnil, že pokud se občané již pustili do výměny starého kotle za ekologický zdroj tepla, nesmí zapomenout pořídit fotografie zapojení kotle na otopnou soustavu a do komínového tělesa. „Jinak by nemohla být dotace uznána. Pokud k výměně došlo po 14. červenci 2015, bude možné o dotaci požádat i zpětně,“ dodal Semerád. Podle pevně stanovených pravidel výzvy musí Středočeský kraj do roku 2018 vyměnit 3 460 kotlů, což se počtem přijatých žádostí podařilo nejméně o tisícovku překonat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…