Hejtman Půta: Dětský koutek nabízí atrakce, odpovídající bezpečnostním požadavkům

21.06.2022 6:37 | Tisková zpráva

V minulém týdnu se návštěvníkům Dětského koutku znovu otevřel vodní svět, který prošel v předcházejících týdnech kompletní přestavbou.

Hejtman Půta: Dětský koutek nabízí atrakce, odpovídající bezpečnostním požadavkům
Foto: Archiv PL
Popisek: Hejtman Martin Půta

Kromě úplné rekonstrukce vodovodních systémů došlo k renovaci původních uměleckých fontán z dílny Alexandry Koláčkové a přibyly i nové vodní herní prvky a mlhoviště s průtočným korytem. Celá rekonstrukce, na které se finančně podílely Liberecký kraj i město Liberec, stála bezmála 1,3 milionu korun.

V pátek 16. června došlo za účasti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a primátora města Liberec Jaroslava Zámečníka k znovuotevření oblíbeného vodního světa v Dětském koutku v Lidových sadech. Původní vodní prvky byly zastaralé a nefunkční, keramické fontány již musely být z technických důvodů vyřazeny mimo provoz.

„Poslední výraznější rekonstrukcí prošel vodní svět v roce 2002. Tehdy projektový ateliér David, s. r. o. Liberec pro město Liberec navrhl zpevněnou plochu s umělým potokem a tryskami doplněný keramickými plastikami sochařského ateliéru Alexandry Koláčkové. Za dvacet let nepřetržitého fungování a vlivem povětrnostních podmínek se však zpevněný dlaždicový povrch a jeho betonové podloží začaly rozpadat a přestaly tak sloužit k bezpečnému dovádění dětí. Proto bylo nutné vodní svět obměnit a vytvořit z něj opět bezpečnou část areálu Dětského koutku, která bude splňovat bezpečnostní a hygienické požadavky dnešní doby,“ vysvětluje vedoucí Kulturního a společenského střediska Lidové sady Vladimíra Štrynclová.

V průběhu rekonstrukce, která trvala čtyři týdny, došlo ke kompletní opravě vodovodního systému včetně výměny rozvodů a potrubí a bylo instalováno mlhoviště s průtočným korytem a zcela novými vodními herními prvky. Podařilo se také zrenovovat původní umělecké keramické fontány, které byly následně usazeny na nová vybraná místa v areálu koutku. „Přestože plastiky již neplní svůj původní účel aktivních vodních fontán, stále mohou dělat radost a sloužit jako dekorace a vzpomínka na část historie Dětského koutku,“ dodává Štrynclová.

„Dětský koutek zanedlouho vstoupí do sedmdesáté sezony. Díky postupným úpravám si stále udržuje moderní podobu a nabízí atrakce, které odpovídají současným bezpečnostním požadavkům. Nový vodní koutek, kde najdou děti osvěžení, je dalším skvělým místem. Pevně věřím, že Dětský koutek bude i nadále bavit další a další generace dětí,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

Rekonstrukce vodních prvků není jedinou letošní novinkou. Začátkem roku byly v koutku také kompletně vyměněny povrchy asfaltových komunikací na dopravním hřišti i dopadové plochy pod herními prvky. V plánu pro letošní rok je také zhotovení projektové dokumentace na nové bistro, které by více odpovídalo aktuálním gastro trendům a poptávce. Bistro, jehož stavba by mohla začít již v průběhu příštího roku, bude sloužit nejen návštěvníkům hřiště, ale i veřejnosti a kolemjdoucím turistům.

„Za město Liberec jsme rádi, že se dětský koutek rozvíjí, byla to ostatně jedna z podmínek při převodu celého areálu novému zřizovateli. Teď už je snad všem jasné, že koutek i zoo zůstanou Liberci a jeho občanům dál jako jedna z tradičních atraktivit k trávení volného času,“ uvádí náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

„Velice nás těší, že i po téměř sedmdesáti letech je Dětský koutek stále oblíbeným výletním cílem mnoha nejen libereckých rodin. Díky nové spolupráci města Liberec a Libereckého kraje se nám úspěšně daří ho zvelebovat a jeho návštěvnost stále roste. Jen letos jeho branami prošlo více než 11000 dětí. Zároveň jsem velice rád, že se nám podařilo stavební práce dokončit v plánovaném termínu a děti si mohou užívat vodních radovánek hned s nástupem prvních letních dní,“ doplňuje Nejedlo.

V případě hezkého počasí je Dětský koutek otevřen každý den včetně víkendů od 09.00 do 19.00. Za celodenní vstupenku s možností opustit areál v průběhu dne děti od 2 let zaplatí 60 korun a jejich dospělý doprovod 30 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…