Hejtman Půta: Dny české a německé kultury v Drážďanech budou za účasti Libereckého kraje

08.10.2018 14:32

Liberecký kraj se pro letošní rok stal partnerským krajem při organizaci 20. Česko-německých dní kultury, které pořádá Euroregion Elbe/Labe. Od 23. října do 11. listopadu se mezi městy Drážďany a Litoměřice uskuteční na 80 akcí.

Hejtman Půta: Dny české a německé kultury v Drážďanech budou za účasti Libereckého kraje
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

20. ročník největšího česko-německého kulturního festivalu je zároveň oslavou 100. výročí založení Československa. Pořadatelem je Euroregion Elbe/Labe a letošním partnerským regionem Liberecký kraj, jehož kulturním vyslancem se stal známý spisovatel, držitel německé Ceny literárních domů, Ceny Jiřího Ortena nebo Magnesia Litera Jaroslav Rudiš.

„Těší mě, že smím společně s představiteli Svobodného státu Sasko zahájit tento zajímavý kulturní počin, který je pro příhraniční oblast obou našich států tak významný. Významný právě proto, neboť každá se zúčastněných zemí může přeshraničním sousedům prostřednictvím umění a kultury přiblížit svou mentalitu, životní hodnoty, aktuální problémy a přání,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Oficiální zahájení proběhne 25. 10. 2018 v 18.30 v divadle Kleines Haus v Drážďanech. Představí se liberecké divadlo F. X. Šaldy tanečním dramatem „Dům Bernardy Alby“. Zahájení se zúčastní hejtman Libereckého kraje Martin Půta, Květa Vinklátová, radní pověřená řízením rezortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu, primátor města Drážďany Dirk Hilbert a další. Čtvrteční program pak bude ukončen promítáním Česko / Slovenského dramatu Učitelka v režii Jana Hřebejka.

„Prezentovat Liberecký kraj v Drážďanech je logický krok a jsme velmi rádi, že nás z Euroregionu Elbe/Labe oslovili. Z této části Německa k nám přijíždí řada návštěvníků. Někteří si náš kraj pamatují ještě z mládí a dnes sem vozí svým vnoučatům ukázat, kde trávili své dovolené. V představení naší kultury a tradičních výrobců v takto koncentrované podobě vidím dobrou příležitost k nalákání dalších návštěvníků a navázání nových partnerských vztahů,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V neděli 11. listopadu si v Cargo Gallery mohou děti spolu se zástupci PVO Zákupy, firmou která je jediným výrobce kompletního papírového masopustního a karnevalového sortimentu, namalovat masky. Zájemci se mohou seznámit s nabídkou Libereckého kraje z oblasti cestovního ruchu, ale také například shlédnout módní přehlídku Svazu výrobců skla a bižuterie.  Na stejném místě proběhne 11. listopadu od 19.30 také závěrečný koncert v podání Lípa Musica Jazz Quartett.

Více o programu Dnů české a německé kultury ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…