Hejtman Půta: Je mi velkou ctí ocenit výjimečné osobnosti našeho kraje

20.10.2023 10:24 | Tisková zpráva

Poctu hejtmana Libereckého kraje letos obdrželo osm osobností, jedna z nich byla udělena in memoriam

Hejtman Půta: Je mi velkou ctí ocenit výjimečné osobnosti našeho kraje
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

Vratislav Karel Novák, Vanesa Trostová, Vladimíra Jakouběová, Jan Baxant, Marie Fryaufová, Ivan Kortan, Isa Engelmann, Pater Rath. To jsou jména významných osobností, které si letos odnesly z liberecké galerie Poctu hejtmana Libereckého kraje. Ocenění, které se uděluje od roku 2006, náleží osobnostem, které působí v různých činnostech lidské činnosti a svůj život či dílo zasvětily rozvoji a dobrému jménu nejen Libereckého kraje. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

Letos nominovala veřejnost na udělení Pocty hejtmana celkem 14 kandidátů. Finálních 8 osobností vybrala odborná porota.

„Jako každý rok i letos je mi velkou ctí ocenit výjimečné osobnosti, které v našem kraji máme a které svůj život zasvětily své práci a které svým mimořádným, výjimečným a úspěšným životem obohatily a obohacují všechny kolem sebe. Pocta hejtmana je symbolem odhodlání podporovat ty, kteří se nezištně snaží o lepší budoucnost nejen v našem regionu. Jejich práce a oddanost nám všem může sloužit jako inspirace,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Laureáti Poct hejtmana Libereckého kraje a jejich medailonky (abecedně seřazeno):

prof. akad. sochař Vratislav Karel Novák
* 13. 12. 1942, Praha, † 12. 2. 2014, Jablonec nad Nisou
Pocta hejtmana in memoriam za celoživotní přínos v oblasti výtvarného umění
Významný český sochař, šperkař a vysokoškolský pedagog. Po studiích na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze si v areálu rýnovické barokní fary vybudoval výtvarný ateliér
a dílnu. Pro jeho tvorbu je charakteristické spojení technických a mechanických principů s kinetickými prvky v propojení s výtvarnou tvorbou. Díla lze pozorovat po celém Libereckém kraji, ale také v kraji Ústeckém, v Praze nebo ve Spojených státech amerických. Je autorem jedné z nejznámějších kinetických plastik ve veřejném prostoru Stroj času – Metronom na pražské Letenské pláni z roku 1991. V Jablonci nad Nisou u přehrady stojí jeho socha Rybářský prut.

Vanesa Trostová
* 13. 9. 1975, Oldřichov v Hájích
Pocta hejtmana za mimořádný přínos v oblasti obnovy kulturního dědictví
Restaurátorka kamenných památek. Vystudovala kamenosochařství v Hořicích a v té době soukromou školu restaurování a konzervačních technik (dnes Fakulta restaurování Univerzity Pardubice, Litomyšl). Dlouhodobě se věnuje své práci především na Frýdlantsku. Restauruje významné památky v kraji, např. hrobku Redernů v kostele Nalezení svatého Kříže ve Frýdlantě, fasádu se sochařskou výzdobou chrámu Navštívení Panny Marie v Hejnicích, sochy Spravedlnosti a Anděla na frýdlantské radnici, ale také drobné památky v krajině.

PhDr. Vladimíra Jakouběová
* 16. 5. 1956, Turnov
Pocta hejtmana za celoživotní přínos v oblasti muzejnictví a popularizace tradiční lidové kultury
Vystudovala dějiny umění a etnologii na Masarykově univerzitě v Brně. Je autorkou stálých muzejních expozic a stovek výstav, i celé řady expozic na Dlaskově statku. Muzeum Českého ráje v Turnově se pod jejím vedením stalo odborným garantem péče o tradiční lidovou kulturu pro celý Liberecký kraj. Ve své kompetenci si, kromě vedení muzea, ponechala i povinnosti odborného pracovníka a kurátora etnografické sbírky a sbírky uměleckého řemesla. V těchto oborech se nadále věnuje výstavní i publikační činnosti, řeší projekty a výzkumy nadregionálního významu. V roce 2021 převzala na Pražském hradě Cenu Jože Plečnika.

Mons. Mgr. Jan Baxant
* 8. 10. 1948, Karlovy Vary
Pocta hejtmana za celoživotní přínos v oblasti duchovního života
Český katolický duchovní. Vystudoval Střední školu zeměměřičskou v Praze a posléze Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Litoměřicích. Kněžské svěcení mu udělil v roce 1973 Mons. František Tomášek. V roce 1993 se stal rektorem Arcibiskupského semináře v Praze, v lednu 2003 generálním vikářem českobudějovické diecéze. Sídelním biskupem litoměřické diecéze jej jmenoval papež Benedikt XVI. v roce 2008. Mons. Jan Baxant představuje velmi významnou osobnost kulturního a církevního života Libereckého kraje. Zásadně se zasloužil o obnovu duchovního života v kraji.

Mgr. Marie Fryaufová
* 5. 6. 1960, Jablonné v Podještědí
Pocta hejtmana za mimořádný a dlouhodobý přínos v oblasti ošetřovatelské péče
Ředitelka ošetřovatelské péče a vrchní sestra Centrálních operačních sálů v Krajské nemocnici Liberec. Absolventka Fakulty zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci a Vysoké školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžběty, Příbram se zaměřením na oblast teorie a praxe ošetřovatelství a management v ošetřovatelství. Celoživotně se věnuje práci zdravotní sestry, její schopnosti se projevily zejména při nástupu covidové pandemie, kdy spolu s ostatními sestrami dokázala účinně čelit nebývale vysokým počtům přijatých pacientů.

Ivan Kortan
* 30. 9. 1959, Nový Bor
Pocta hejtmana za mimořádný přínos v oblasti vojenského výcviku aktivních záloh
Nadrotmistr Aktivních záloh Krajského vojenského velitelství v Liberci. Za zásluhy při budování jednotky a jejím výcviku byl v minulosti vyznamenán Medailí velitele roty Aktivní zálohy. V Novém Boru vede kroužek pro děti a mládež Army team, slouží čestné stráže při pietních aktech. Letos obdržel krajskou cenu Ď pro mecenáše a dobrodince.

Isa Engelmann
* 12. 6. 1936, Bombaj
Pocta hejtmana za mimořádný přínos v oblasti uchování historické paměti Židů 
v regionu
Narodila se v indické Bombaji, kde pracoval její otec. Druhou světovou válku prožila u prarodičů v Liberci. Ačkoliv měla, stejně jako její bratři, britské občanství, po válce byla odsunuta a v roce 1946 vysídlena do tehdejší americké zóny Německa. Po maturitě ve Frankfurtu nad Mohanem studovala jazyky, poté se usadila ve Veroně, kde založila rodinu a věnovala se celý život designu a uměleckému řemeslu. Po roce 1989 se začala vracet zpět do Liberce. O hledání své identity napsala knihu Návrat pod zelenou střechu. Je také autorkou knihy Židé v Liberci, ve které po několikaleté badatelské činnosti zmapovala osudy židovských rodin v Liberci.

Peter Rath
* 1939, Vídeň
Pocta hejtmana za celoživotní přínos v oblasti sklářství a propagace českého skla v zahraničí
Rakouský sklář, podnikatel a badatel. Zabývá se výrobou replik starých skleněných výrobků, produkcí křišťálových lustrů a je též autorem publikace z oboru historie skla a lustrařství. Peter Rath je potomek významné vídeňské rodiny Lobmeyerů, která je historicky spojena s podnikáním v oboru skla a také s městem Kamenický Šenov, jehož je Peter Rath čestným občanem. Do Kamenického Šenova přišel v roce 1994, poté, co vystoupil z rodinné firmy v Rakousku. Rok před tím v Kamenickém Šenově zakoupil památkově chráněný měšťanský dům s roubeným patrem čp. 294 v Havlíčkově ulici. V letech 1994 až 2008 v něm provozoval sklářský ateliér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…