Hejtman Půta: Liberecký kraj a Sasko se obdarovaly zásilkami ochranných pomůcek

25.04.2020 19:37

Dar v podobě respirátorů a odběrových sad pro testy na koronavirus poskytl Libereckému kraji německý spolkový stát Sasko. Němečtí sousedé z Liberce na oplátku dostanou nanofiltry a roušky s kapsami, do nichž lze filtry umístit.

Hejtman Půta: Liberecký kraj a Sasko se obdarovaly zásilkami ochranných pomůcek
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

Zásobování ochrannými prostředky a testy v Česku nebylo úplně ideální. Přestože se situace o něco zlepšila, pořád pro nás takovýto dar představuje výraznou pomoc,“ prohlásil hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „I my děkujeme. Jak praví známé rčení — v nouzi poznáš přítele,“ doplnil saský ministerský předseda Michael Kretschmer.  

Do Liberce dorazilo 2400 kusů odběrových sad na PCR testy a 5000 respirátorů třídy FFP 2. „My jsme zase dovezli 10 000 kusů našich nanofiltrů a dodáme ještě 1000 kusů bavlněných roušek s kapsou. Díky tomuto daru můžeme testovat všechny zaměstnance v domovech seniorů a dalších zařízeních,“ řekl hejtman Martin Půta, který dar Libereckého kraje do Saska v pátek 24. dubna osobně přivezl.

Sasko je blízký soused a partner Libereckého kraje. „Jsme teď od něj v době koronavirové nákazy odtrženi. To ale neznamená, že jsme spolu přestali mluvit a být přáteli a neumíme si navzájem pomáhat. A zároveň také hovořit o další vzájemné spolupráci, která bude pokračovat, až tahle krize skončí,“ prohlásil Půta. „Ve spolupráci s Fraunhoferovým institutem buněčné terapie a imunologie v Lipsku bychom rádi založili česko-saské výzkumné zařízení. Sídlilo by na Trojmezí, v oblasti mezi Libercem a Žitavou,“ nastínil saský premiér Kretschmer.

Současná koronavirová krize podle hejtmana Půty skýtá pro mnoho zemí, Česko a Německo nevyjímaje, jedno velké poučení. „Možná přispěje k tomu, abychom si uvědomili, že ne všechno je dobré vyrábět ve vzdálených zemích, jakými jsou například Čína nebo Indie,“ uzavřel hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky