Hejtman Půta: Naši minulost nevyřeší hysterie a výkřiky

11.09.2019 11:33

Komentář na facebookovém profilu ke kauze sochy maršála Koněva

Hejtman Půta: Naši minulost nevyřeší hysterie a výkřiky
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN)

Naši minulost nevyřeší hysterie a výkřiky. Dejme si čas od času všichni za úkol poslechnout si druhou stranu sporu, ve kterém budete mít jasný a neměnný názor.

Ve sporu o pomník maršála Koněva proto považuji za užitečné přečíst si pohled jeho dcery na otce a jeho historickou roli. Je zřejmé, že tenhle pohled je jiný než náš. Dějiny a hlavně ty moderní se v každé zemi učí jinak. Mrtvé civilisty po bombardování v českých zemích nařízených právě Koněvem, oběti krvavě potlačené maďarské revoluce v roce 1956 nebo stavbu Berlínské zdi tak Natalja Koněvová prostě logicky nemůže vnímat stejně jako Češi, Maďaři nebo Němci.

Zároveň nesmíme zapomenout na miliony ruských, ukrajinských, běloruských, rumunských a dalších vojáků, kteří osvobodili velkou část Evropy od nacistického teroru a vraždění. Jejich pomníky a jména potkáte v každém městě bývalého Sovětského svazu, jejich oběti poznamenaly životy naprosté většiny tamních rodin. Proto je každý podobný spor o pomníky vnímán velkou částí ruské veřejnosti jako šlapání po hrobech jejich dědů a otců.

Když jsem byl v roce 2013 na návštěvě v Orenburgu, partnerského regionu Libereckého kraje, pochopil jsem, jako moc jsou v Rusku oběti z Velké vlastenecké války posvátné. V centrálním parku uprostřed města se tak v blízkosti pomníků se jmény padlých konají svatby, vítání občánků a další významné společenské události.

Možná bychom měli udělat víc proto, aby se lidé v Rusku pokusili pochopit náš pohled na věc. Naše bolestné vzpomínky, kvůli kterým mluvíme o období po roce 1945 jako o době, kdy byla jedna okupace nahrazena druhou. A zároveň bychom neměli zapomínat vždy dodat, že si všech obětí vážíme a že byly často stejnou obětí politiky jako my v roce 1968. A že právě Koněv pro nás představitelem takové politiky vždy byl, a jeho pomník tak pro nás není pomníkem obětem osvobozování Československa v roce 1945, ale normalizační úlitbě okupantům z roce 1968.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice