Hejtman Půta: Nikogda nezabudem bratja zachvatčiky...

21.08.2014 21:50

Srpen 1968 a ruská okupace byla událost o které jsem jako malý kluk mnohokrát šeptem a v náznacích slyšel.

Hejtman Půta: Nikogda nezabudem bratja zachvatčiky...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Půta

Třeba od kamarádů mých rodičů, kteří sundávali směrové cedule na křižovatkách z Hrádku do vnitrozemí. Jinak to byla temná minulost na kterou chtějí všichni zapomenout. Potupa, zklamaní nadějí, konec snů...

Jako 16 letý jsem věřil tomu, že po 20 letech, v roce 1988 se režim zhroutí a tupá vláda komunistů skončí. Režim neskončil, ale lidi se pomalu přestávali bát o okupaci, kolaborantech a zrádcích mluvit.

Na rozdíl od svých rodičů jsem ale měl štěstí a od 18 žiju ve svobodné zemi se vším dobrým a špatným co svoboda a demokracie přináší. Listopad 1989 pro mě byl nadějí a vždy zůstane jednou z nejsilnějších životních vzpomínek.

Moji rodiče takové štěstí neměli a prožili si ztrátu všech velkých nadějí a 21 let normalizace a vlády komunistických kolaborantů.

Pro svoje dcery můžu udělat jenom jedno. Budu jim o nesvobodě, útlaku a hlouposti totality, ve které se naštěstí nenarodily, vyprávět. A řeknu jim, že svoboda není zadarmo a stojí za to o ni usilovat a bránit ji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: azz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby