Hejtman Půta: Novelizace stavebního zákona je v navrhované podobě předčasná

26.04.2022 15:09 | Tisková zpráva

Novela stavebního zákona, kterou představilo Ministerstvo pro místní rozvoj, počítá se zrušením 15 stavebních úřadů v Libereckém kraji. Nyní jich je v regionu 35.

Hejtman Půta: Novelizace stavebního zákona je v navrhované podobě předčasná
Foto: Archiv PL
Popisek: Hejtman Martin Půta

Liberecký kraj s návrhem nesouhlasí a vyzývá vládu České republiky, Poslaneckou sněmovnu a Senát Parlamentu České republiky, aby zachovaly dosavadní síť 615 obecních úřadů v celé České republice s podmínkou, aby z důvodu zastupitelnosti obecní úřad na každém místě disponoval minimálně dvěma odbornými pracovníky. Výzvu dnes schválili krajští zastupitelé. Pro bylo 39 z 43 přítomných, jeden byl proti a tři se zdrželi hlasování.

„Plánovaná novelizace stavebního zákona je v současné navrhované podobě, kdy ještě není připravená digitalizace, velice předčasná. Apelujeme proto na vládu a členy parlamentu, aby návrh zákona přehodnotili a stavební úřady v obcích zachovali s minimálně dvěma odbornými pracovníky pro každý obecní úřad, a to alespoň do konce roku 2024. Nejdřív by mělo novelou zákona dojít ke zjednodušení procesu stavebního řízení, jeho urychlení a zavedení digitalizace a až poté by se měla řešit otázka počtu stavebních úřadů na obcích,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj ve výzvě zároveň konstatuje, že zachování dosavadní sítě 615 obecních úřadů v obcích plně odpovídá programovému prohlášení vlády, které doslova uvádí: „Zachováme stavební úřady na místní úrovni, kde rozhodují se znalostí prostředí“. Stejné tvrzení stojí v povolební koaliční smlouvě pětikoalice.

Vláda České republiky předložila do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky návrh novely stavebního zákona, který plánuje zrušit téměř 40 % stavebních úřadů v obcích (z 615 zachovává 371 a ruší 244). V případě Libereckého kraje pak ruší bezmála 43 % stavebních úřadů (z 35 zachovává 20 a 15 ruší).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce