Hejtman Půta: Omezení dopadne jen na ty slušné, kteří pravidla dodržovat chtějí

29.04.2018 15:54

Komentář na facebookovém profilu k probíhající technoparty v Liberci.

Hejtman Půta: Omezení dopadne jen na ty slušné, kteří pravidla dodržovat chtějí
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN)

Libereckem duní už třetí den technoparty přímo z Liberce. 

U nás v hrádeckém Doníně byl CZAROTEK FREE PARTY slyšet dnes brzo ráno jako vzdálené dunění, včera odpoledne na grilovačce v Mníšku to bylo něco jako v sousedství dálnice, slévárny nebo nákladového nádraží. Takže nic příjemného. Celkem chápu všechny naštvané lidi, kteří se kvůli dunění a basům nevyspali. A rozumím požadavkům na to, aby s TÍM někdo něco udělal. Jenže situace s TÍM je složitější, než se může zdát.

Akce se koná na soukromém pozemku s řádnou smlouvou, vlastník se bohužel tak trochu vykašlal na desetitisíce lidí žijících v širokém okolí, kteří si to od pana Kendíka podle mého názoru nezaslouží.

Pořadatel akce porušuje vyhlášku města Liberec, na jehož území v Krásné Studánce se akce koná. Akce nebyla řádně nahlášena a pořadatel opakovaně a soustavně porušuje noční klid stanovený touhle vyhláškou. Policie naměřila včera večer po 22 hodině uvnitř areálu 62 decibelů. Žádná zákonná norma bohužel neupravuje zvukové pozadí podobných akcí v blízkém či vzdáleném okolí podobné akce. Trestnou činnost pořadatel nepáchá ani neporušuje žádnou zákonnou normu, pouze vyhlášku města, takže po několika měsících zaplatí pokutu za její porušení. Město by mohlo vyzkoušet podat k soudu návrh na předběžné opatření, tedy vypnutí soundsystémů, ale výsledek o prodlouženém víkendu bude spíš nejistý...

Zatímco pořadatelé jakékoliv oficiální akce (Majáles Liberec, Benátská noc (OFFICIAL), HRADEKROCKSUMMER, Plechovka Fest a další) se úzkostlivě snaží dodržet všechny stanovené podmínky a vyhlášky, aby mohli v daném místě a čase akci uspořádat znovu, jsou pořadatelé nelegálních akcí vlastně v klidu. Policie bude jen těžko hledat důvod pro zásah spojený s vyklízením soukromého pozemku a to jen na základě porušení vyhlášky města. Pokud je na místě 7000 lidí, byl by takový zásah poměrně obtížný, navíc nepochybně spojený s nasazením hrubé síly a pořádkových jednotek. Při vzpomínce na Czechtech2015 mi je z téhle představy špatně a rozumím všem odpovědným, že se tímhle směrem nechtějí vydat.

Nakonec jediní opravdu vysmátí budou pořadatelé, žádná podobná akce se nedělá proto, aby prodělala. Na dunivých Čarodejnicích u Kendíků se vstupné neplatí a tak je v úvaze jen příjem z prodeje legálních a nelegálních látek. Ale třeba na místě už druhý den probíhají kontroly EET, když umí finančák zkontrolovat každého živnostníka se zmrzlinou, nemůže to být na podobné akci žádný problém.

V diskusích na téma, jsou ke čtení vidět dva druhy příspěvků. Jednak nadávání všem, co mají akci nejlépe hned zrušit a zastavit a za druhé výzvy k toleranci od milovníků techna. Těm prvním jsme se snažil vysvětlit, jak je to s možnostmi situaci řešit a pro ty druhé mám krátký vzkaz: okolí bude k Vám a vaší subkultuře tolerantní přesně tak, jak jste k němu tolerantní vy. A tenhle prodloužený víkend je ukázka sobeckého a netolerantního přístupu k okolí. Prostě jste si to touto akcí na Liberecku moc nevylepšili.

Nelegální technoparty v Liberci jen potvrzuje další paradox. Lidé často volají po omezení a regulaci. Často jsou nové zákony a vyhlášky zaváděny v zájmu dobra a většiny. Na konci ale jejich omezení dopadne jen na ty slušné, kteří pravidla dodržovat chtějí. Ti, kteří jdou od počátku mimo vyhlášky a zákon, žádná regulace stejně nezastaví. A pokud někdo nemá úctu k právům a svobodě svého okolí, neměl by se ohánět svými právy a svobodou. 
Můj příspěvek je dlouhý jak dunění technopárty. Pěknou a klidnou neděli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě