Hejtman Půta: Při utrácení peněz se snažíme chovat jako rozumná rodina

27.12.2018 21:00

Liberecký kraj opět nabízí publikaci, která hodnotí končící rok 2018.

Hejtman Půta: Při utrácení peněz se snažíme chovat jako rozumná rodina
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

Vážení občané Libereckého kraje, předkládáme vám přehled, kterým chceme představit úspěšné akce a projekty, jež se podařilo v roce 2018 dokončit. Rádi bychom vás také seznámili s vizemi Rady Libereckého kraje na rok 2019.

Snížením dluhu Libereckého kraje o dalších 147 mil. Kč pokračujeme ve skládání účtu obyvatelům kraje. Kraj investoval 582 mil. Kč do Center odborného vzdělávání Libereckého kraje, do školních zařízení, která budou připravovat žáky v jejich odborné výuce. Také jsme opravovali budovy škol a školských zařízení za téměř 90 mil. Kč.

Z pohledu majetku se nám podařilo po patnácti letech prodat areál bývalé jablonecké porodnice a dalších budov. Prodej pro kraj znamená nejen příjem financí, ale také ušetřené peníze za správu nepotřebných nemovitostí.

Dokončen je česko-polský projekt „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“, který zahrnoval rekonstrukce úseků 23,5 km krajských silnic II. a III. třídy v celkové částce 207,6 mil. Kč. Opravili a zrekonstruovali jsme 95 km silnic II. a III. třídy, zlepšili jsme stav vozovek za 915 mil. Kč, staráme se o více než 2 100 km cyklotras v kraji. Pro občany cestující veřejnou dopravou jsme otevřeli nové centrální Zákaznické centrum v Evropském domě. Výroba a výdej karet Opuscard je nyní možný na počkání i v České Lípě a Mimoni. Cestující také zaznamenali úpravu nabídky IDOL a krajské slevy na jízdném, které platí od 1. září. Na rok 2019 připravujeme modernizaci odbavovacích zařízení IDOL, ta umožní cestujícím platby na internetu či kartou.

Nakoupili jsme elektřinu a zemní plyn pro úřad, příspěvkové organizace a obce na burze. Ceny energií získané centralizovaným nákupem jsou až o pětinu nižší než ceníkové ceny pro ostatní odběratele. Na veřejných zakázkách se nám povedlo letos ušetřit 174 mil. Kč, největší úspory byly u zakázek na silniční stavby a u zakázek na služby. Tato práce byla oceněna i 1. místem v soutěži FSA v kategorii Trend za systém řízení veřejných zakázek. Těší mě, že se při utrácení peněz snažíme chovat jako rozumná rodina.

I nadále je pro kraj prioritou vybudování Centra urgentní medicíny v liberecké nemocnici v celkové hodnotě 1 mld. Kč. Investovali jsme na 117 mil. Kč do zdravotnických zařízení. I díky tomu mohla být otevřená nová novorozenecká JIP či Hemodialyzační středisko v českolipské nemocnici. Páteřní nemocnice v kraji jsme investičně podpořili částkou 44 mil. Kč. Spolupodíleli jsme se na nákupu 14 nových sanitních vozů a 4 lékařských vozů ZZS LK. V současné době také řešíme zajištění zdravotní péče pro 25 000 občanů Frýdlantského výběžku. Z oblasti životního prostředí bych se rád zmínil o projektu Významné aleje Libereckého kraje, ve kterém se podařilo ošetřit celkem 11 alejí v Libereckém kraji, vysázeno bylo téměř 1 500 stromů.

Rok 2018 byl také Rokem Republiky. Konala se řada společenských, kulturních a dalších akcí oslavujících sto let Československa. Jsem rád, že oslavy tohoto výročí neprobíhaly jen v Praze či Liberci, ale v celé řadě měst a obcí Libereckého kraje, kde jsem se s vámi setkával. Jsem rád, že jste slavili v místech, kde žijete a pracujete. O tom, jak bude Česká republika vypadat za dalších 100 let, rozhoduje každý z nás svojí každodenní prací a dobrovolnou činností pro druhé. Právě takové aktivity jsme připraveni podporovat i v příštích letech. Jsem hrdý, že žiji právě v Libereckém kraji.

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

Přehled najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice