Hejtman Řihák: Ke zrušení trasy D3 podá kraj kasační stížnost

15.08.2013 10:00

S hodnocením Krajského soudu v Praze, který zrušil svým rozhodnutím vedení trasy dálnice D3 přes Dolní Posázaví a Neveklovsko „tzv. Václavickou spojku“, Středočeský kraj nesouhlasí a podnikne rychlé kroky k jeho možné změně.

Hejtman Řihák: Ke zrušení trasy D3 podá kraj kasační stížnost
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

Jsme přesvědčeni, že všechna naše dosavadní stanoviska ohledně vedení trasy dálnice jsou v souladu s platnou legislativou a navržená trasa je v rámci daných možností tím nejlepším řešením, jak po mnohaletém oddalování usnadnit řidičům cestu do jižních Čech.

Rád bych připomněl, že koncepčně byla trasa D3 řešena v územních plánech velkých územních celků (VÚC) Pražského regionu a okresu Benešov.

Posuzována byla v několika variantách a o konečném výběru trasy rozhodla vláda ČR již v roce 2005. Územní plán byl poté schválen Zastupitelstvem Středočeského kraje napříč celým politickým spektrem. Dálnice D3 je zařazena do sítě dálnic ČR a zahrnuta i v dokumentu závazného pro pořizování zásad územního rozvoje krajů a územních plánů obcí, tj. v  „Politice územního rozvoje 2008 ČR“, v čl. 5 koridory a plochy dopravní infrastuktury. Koridor byl proto beze změn převzat do Zásad územního rozvoje Středočeského kraje.

Jsem skutečně přesvědčen, že námi zpracované Zásady územního rozvoje SK byly vyhotoveny v naprostém souladu s právními předpisy a že rozhodnutí soudu o zrušení koridoru ve prospěch tří obcí (Ješetice, Tisem, Václavice) a jedné soukromé osoby není správné. Podle mých informací byl vliv předpokládaného nárůstu dopravní zátěže na zdraví obyvatel posuzován již v roce 2012 prostřednictvím EIA. Souhlas se záměrem stavby vydalo Ministerstvo životního prostředí ČR 1. února 2012.

Rozhodl jsem se proto, že budu iniciovat podání kasační stížnosti Středočeského kraje k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně a pevně věřím, že pondělní jednání všech členů Rady kraje tento návrh urychleně přijme. 

Věřím také, že zdravý rozum nedovolí, aby se dnes dlouhodobě plánovaná stavba na úkor většiny zastavila a že se obyvatelé žijící podél současné silniční trasy spolu s tisíci na jih jedoucích řidičů konečně dočkají tolik potřebného moderního silničního tahu, který spojí Prahu s Českými Budějovicemi i jihem Evropy.

Josef Řihák, senátor a hejtman Středočeského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…