Hejtman Rozbořil: Řešíme především budoucnost objektu, nikoliv Bezruče jako literáta

25.01.2016 4:31

Reakce hejtmana Jiřího Rozbořila k mediálním výstupům týkajících se domu Petra Bezruče v Kostelci na Hané

Hejtman Rozbořil: Řešíme především budoucnost objektu, nikoliv Bezruče jako literáta
Foto: ČTK
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

V souvislosti s domkem Petra Bezruče v Kostelci na Hané řeší hejtmanství především budoucnost samotného objektu, nikoliv hodnoty Bezruče jako literáta. Také žádost o vyjmutí domu ze seznamu kulturních památek byla prioritně odůvodňována současným stavem nemovitosti v Kostelci na Hané. Věta, že byl Petr Bezruč jako básník značně přeceňován, byla pouze citace ze žádosti, kterou zpracoval odbor kultury a památkové péče olomouckého krajského úřadu. Pokud tato citace vyvolala diskusi mezi širokou veřejností a výsledkem bude nalezení vhodných cest k záchraně domku Petra Bezruče, je to dobrý krok k řešení patové situace kolem objektu v Kostelci na Hané. Olomoucký kraj se dlouhodobě snaží nalézt řešení využití. Vyjmutí objektu ze seznamu kulturních památek by mělo usnadnit další jednání o budoucnosti domku. Vyjmutí domu ze seznamu v žádném případě neznamená, že by měl být zbourán ani to, že bychom zpochybňovali význam osoby Petra Bezruče.

Domek byl původně majetkem města Kostelec na Hané. Město jej převedlo do vlastnictví tehdejšího Okresního úřadu Prostějov a do správy tehdejšího muzea Prostějovska. Hejtmanství získalo domek do svého majetku s převodem prostějovského muzea do zřizovací  pravomoci Olomouckého kraje po roce 2000 již v nevyhovujícím stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.