Hejtman Schrek: Chceme se prozatím vyhnout vzniku izolovaných, odloučených stanových měst

19.03.2022 10:54 | Aktualizováno

Jihlavské asistenční centrum pomoci navštívil 17. 3. 2022 předseda vlády ČR Petr Fiala.

Hejtman Schrek: Chceme se prozatím vyhnout vzniku izolovaných, odloučených stanových měst
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Vítězslav Schrek

V přítomnosti hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka, předsedy Senátu PČR Miloše Vystrčila, ředitele HZS Kraje Vysočina Jiřího Němce, krajského ředitele PČR Miloše Trojánka a policejního prezidenta Jana Švejdara premiér absolvoval prohlídku centra, které v daný okamžik odbavovalo jeden z autobusů uprchlíků z Prahy. Během čtvrtka dne centrum pomohlo 291 osobám, pro 96 z nich bylo zajištěno ubytování.

Návštěva premiéra následovala po rozhodnutí vlády, která stanovila výši příspěvku na ubytování uprchlíků jak v objektech krajů, měst, obcí a státních organizací, tak avizovala příspěvek, který by měl být přiznám i fyzickým osobám nabízející ubytování v soukromí. Kraje mají navíc uloženo ve spolupráci s obcemi a městy zajistit ubytovací kapacity podle kvót v dočasném nouzovém přístřeší.

„Kraj Vysočina se má dle rozhodnutí vlády postarat o nouzové a další ubytování až pro zhruba sedm tisíc lidí. Máme zmapovány své objekty, lůžka v nich postupně připravujeme. Obrátíme se však i na obce a města, kterým schválení ubytovacích příspěvků pomůže vyřešit úhradu provozních nákladů nabízeného ubytování. Další varianta, jak reagovat na vlnu uprchlíků bez ubytování, je aktivace lůžek ve sportovních halách, ke stavbě stanových center bychom přistoupili až v poslední řadě. Chceme se prozatím vyhnout vzniku izolovaných odloučených stanových měst, která by mohla do budoucna představovat problémy, které jsou známé z podobných lokací v jiných částech Evropy. Zajištění vhodného ubytování pro uprchlíky je nyní naší prioritou, dalším zásadním předpokladem pro začlenění uprchlíků do naší společnosti je nabídka práce a vzdělání,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

KACPU pro Vysočinu celkem od 2. 3 odbavilo 5668 uprchlíků z Ukrajiny z toho 275 našlo jeho prostřednictvím ubytování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.