Hejtman Šimek: Díky darům si může kraj udělat zásobu zdravotnického materiálu

15.05.2020 22:08

Dary partnerských čínských provincií umožní kraji vytvořit si potřebnou zásobu zdravotnického materiálu.

Hejtman Šimek: Díky darům si může kraj udělat zásobu zdravotnického materiálu
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (BPP, zvolen za hnutí ANO)

Desítky tisíc osobních ochranných prostředků dorazily v posledních dnech do Jihomoravského kraje jako dar od čínských partnerských provincií. Jejich hodnota několikanásobně převyšuje hodnotu humanitární zásilky, kterou kraj v únoru letošního roku poslal do Číny. Uvedl to hejtman Bohumil Šimek. Podle jeho názoru to Jihomoravskému kraji umožní vytvořit si zásobu těchto prostředků pro budoucnost.

Na jih Moravy v uplynulých dnech dorazila další zásilka zdravotnického materiálu z Čínské lidové republiky. Provincie Guangdong darovala kraji 80 000 roušek, 20 000 párů rukavic, provincie Hainan 300 ochranných obleků a 4 800 respirátorů a Hebei 500 ochranných obleků a 5000 respirátorů. „Hodnota těchto ochranných prostředků mnohonásobně převyšuje hodnotu zásilky z Jihomoravského kraje, ale to není tak podstatné. Nejpodstatnější je, že díky těmto darům si může náš kraj udělat zásobu zdravotnického materiálu do budoucna,“ konstatoval hejtman Bohumil Šimek.

„Soudržnost v tomto případě funguje obousměrně a oboustranně. Byl jsem rád, když jsme se solidárním způsobem postavili v únoru letošního roku k epidemii COVID-19 v Číně. Krajské zastupitelstvo v tom čase jednohlasně rozhodlo o poskytnutí humanitární pomoci na boj s epidemií koronaviru 2019 nCo pro provincie Guangdong, Hainan a Hebei formou věcných darů v podobě zdravotnického materiálu v celkové hodnotě 1 milionu korun. Každá z provincií díky tomu dostala od JMK 720 kusů respirátorů, dohromady tedy 2 160 kusů,“ řekl hejtman Bohumil Šimek. Toto se odehrálo na začátku února 2020, pak se epidemie postupně změnila v pandemii a nedostatek ochranných prostředků se začal projevovat i v Evropě.

Solidárně se Jihomoravský kraj ke svým partnerským regionům vždy zachoval i v minulosti. Například v roce 2014 zasáhly přívalové deště část Bosny a Hercegoviny a Srbska. Povodně a sesuvy půdy poškodily i jeho partnerský region Šumadijský okruh, kde došlo ke značnému poškození infrastruktury. Jihomoravský kraj tenkrát poskytl humanitární dar ve výši 2 milionů korun na odstranění následků po ničivých záplavách a přívalových deštích. Do podobné situace se na konci léta 2017 dostalo chorvatské pobřeží Jaderského moře. Toto území zasáhl prudký déšť, který vyvolal bleskové povodně. Ty způsobily uzavření silnic a ponechaly mnoho lidí v této oblasti bez elektřiny. Ve městě Zadar byla kvůli záplavám přerušena školní výuka, voda v této oblasti zatopila domy a nemocnice. Jihomoravský kraj opět zareagoval rychle a poskytl Zadarské župě finanční pomoc v hodnotě 50 000 eur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…