Hejtman Šimek: Doufejme, že Chytrá karanténa bude pomáhat v celé České republice

01.04.2020 11:30

Od 30. března 2020 probíhá v Jihomoravském kraji příprava na spuštění pilotního projektu chytré karantény, který je klíčový pro Českou republiku a její schopnost dále zbrzdit a potenciálně i zastavit růst epidemie COVID-19.

Hejtman Šimek: Doufejme, že Chytrá karanténa bude pomáhat v celé České republice
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (BPP, zvolen za hnutí ANO)

Během celého týdne budou v rámci krajské hygienické stanice a celého regionu postupně zaváděna do praxe jednotlivá opatření systému, který směřuje k co nejrychlejší identifikaci a izolaci osob, které mohou být potenciálně nakaženy nebo ohroženy novým koronavirem COVID-19. Skutečnost, že byl pro pilot projektu vybrán právě Jihomoravský kraj, vnímám jako ocenění práce naší krajské hygienické stanice, vysoké kvality a příkladné spolupráce všech složek jihomoravského integrovaného záchranného systému. I když máme všichni nadstandardní pracovní nasazení, uděláme vše proto, aby tento systém co nejdříve začal fungovat. Armáda připravuje odběrové týmy z řad svých zdravotníků, pan náměstek Prymula mi nyní oznámil, že do Fakultní nemocnice v Brně míří zásoba odběrových sad pro další testování, a krajská hygienická stanice pod vedením Davida Křivánka připravuje propojení systému epidemiologických šetření na systém chytré karantény. Věřím, že to pomůže v aktuální situaci a chytrou karanténu se nám na jižní Moravě podaří uvést do provozu tak, aby mohla pomáhat v celé České republice. Podrobné informace bude poskytovat nositel projektu, tedy Ministerstvo zdravotnictví.

Chytrá karanténa je soubor několika na sebe navazujících opatření, která společně směřují k co nejrychlejší izolaci osob ohrožených nákazou koronavirem. Od rychlého testování nemocných přes přesné a kompletní trasování jejich potenciálních kontaktů za poslední dny,rychlou karanténu potenciálně infikovaných osob, dezinfekci exponovaných míst (tzv. hot spotů), kontrolované testování lidí v karanténě až po lékařskou pomoc odpovídající stavu nemocných.

Do projektu je zapojena Armáda ČR ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Brno a postupně se budou přidávat složky IZS, odběrová místa, laboratoře, praktičtí lékaři i nemocnice. S ohledem na rychlost realizace projektu budou jednotlivá opatření nabíhat postupně během tohoto týdne. Plán je odladit provoz tak, aby byl plně připravený k plošné realizaci v celé ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…