Hejtman Šimek: Nelze oddlužit fakultní nemocnice a na krajské nemyslet

19.05.2020 9:09

Krajští zastupitelé se rozhodli finančně podpořit 4 krajské nemocnice – v Ivančicích, Vyškově, Břeclavi a Kyjově – celkovou částkou ve výši 26 milionů korun. Nemocnice se potýkají v souvislosti s ukončeným nouzovým stavem ohledně nemoci COVID-19 s ekonomickými problémy.

Hejtman Šimek: Nelze oddlužit fakultní nemocnice a na krajské nemyslet
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (BPP, zvolen za hnutí ANO)

Jak uvedl hejtman Bohumil Šimek, příspěvek na provoz ve výši 8 milionů korun směřuje do Nemocnice Vyškov a také do Nemocnice Ivančice, 5 miliony korun pak kraj podpoří fungování Nemocnice Kyjov a Nemocnice Břeclav. „Tyto příspěvkové organizace se začaly potýkat s tíživou finanční situací, a s tím související platební neschopností. Příčinou je podfinancování úhrad od zdravotních pojišťoven, které trvá již z minulých let. Cash flow organizací se dále zhoršil i vlivem nárůstu mzdových nákladů, které nebyly kompenzovány zvýšenými příjmy od zdravotních pojišťoven a příspěvkové organizace na tato zvýšení musely použít své úspory. V současné době tyto organizace vyčerpaly veškeré rezervy a možnosti snížení nákladů a zvýšení jejich výnosů. Toto je tedy pomoc krajskému zdravotnictvím z našeho rozpočtu, ale stále trvám na tom, že ta primární pomoc by měla přijít systémově ze strany státu. A je to aktuální téma všech hejtmanů pro jednání s vládou. Nelze oddlužit fakultní nemocnice a na krajské nemocnice nemyslet, protože společně tvoří celý zdravotnický systém v regionech,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Podle radního Milana Vojty byl výrazným zásahem do hospodaření nemocnic také nouzový stav v souvislosti s pandemií nemoci COVID-19. „Nemocnicím musíme jako zřizovatel pomoci, ale v letošním roce určitě nepůjde o konečnou částku. Zásadní bude postoj státu a zdravotních pojišťoven. Nemocnice musely vynaložit značné náklady na zvládnutí této situace. Dané náklady jsou zejména platového charakteru, ale zvýšené jsou i náklady na nákup osobních ochranných prostředků, potřebného vybavení, nákladů na úklid, dezinfekci prostor a podobně, stejně tak dodavatelé začali zdražovat služby a dodávky,“ upřesnil radní Vojta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.