Hejtman Špoták: Školní statek Horšov vyučuje praxi v rodinné atmosféře

10.10.2022 14:33 | Tisková zpráva

SOŠ a SOU Horšovský Týn připravuje téměř 600 žáků pro zemědělství, agropodnikání, potravinářství či obory mechaniků a opravářů zemědělských strojů.

Hejtman Špoták: Školní statek Horšov vyučuje praxi v rodinné atmosféře
Foto: plzen.cz
Popisek: Rudolf Špoták

Praxi vykonávají studenti všech oborů unikátně na Školním statku Horšov v blízkosti Horšovského Týna - střediska praktického výcviku. Hejtman Rudolf Špoták a radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka se  s provozem statku, sýrárny, penzionu i dalších částí střediska pro praxi seznámili. Setkali se přímo v provozu se studenty i praktickými pedagogy a dalšími zaměstnanci statku.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

"Prostředí školního statku působí velmi příznivě. Studenti mají přímou možnost zde vyzkoušet, jaké to je pečovat o chovný dobytek, vyrábět sýry nebo se starat o provoz zemědělských strojů. Podílí se na komplexním provozu statku, což je pro ně příkladem do praktického života v oboru. Vybudují si zde díky přístupu vedení školy, pedagogů na praxi i kolektivu na statku dobrý, osobní vtah k této práci. A je pro mě velkým potěšením, že o školu je takový zájem. Což dokazuje pětinový nárůst počtu žáků," říká hejtman Rudolf Špoták.

Krajské zařízení SOŠ a SOU Horšovský Týn má v letošním školním roce zhruba 570 studentů, což je ve srovnání s předchozími lety nárůst o pětinu. Studenti zde mohou absolvovat jak maturitní tak i učňovské obory s praxí právě přímo na statku. Tady se učí žáci oboru Agropodnikání, Zemědělec - farmář, Předškolní a mimoškolní pedagogika (nový obor s počtem asi 170 budoucích pedagogů), Podnikání, Kuchař - číšník, Cukrář, Mechanik opravář motorových vozidel (obor, kde dívky nejsou výjimkou), Opravář zemědělských strojů, Zedník.

V roce 2020 uvedla škola do provozu moderní výcvikovou stáj na evropské úrovni. Více čtěte ZDE, video najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …