Hejtman Štěpán: Bezpečnější cesta na Rychnovsko je zase o krok blíže

30.07.2019 18:20

Radní Královéhradeckého kraje rozhodli o vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele stavby obchvatu Domašína, části obce Černíkovice, na silnici II/321 mezi Častolovicemi a Solnicí na Rychnovsku.

Hejtman Štěpán: Bezpečnější cesta na Rychnovsko je zase o krok blíže
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Nový obchvat v rámci rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny odvede přetíženou tranzitní dopravu mimo zastavěnou část obce.

„Protože předpokládaná cena veřejné zakázky dosahuje téměř 100 milionů korun včetně DPH, jedná se o otevřené řízení v nadlimitním režimu. Stavba je financována dotací ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve stoprocentní výši,“ říká radní pro investice Václav Řehoř.

Předmětem zakázky jsou stavební práce na realizaci akce „II/321 Černíkovice-Domašín, obchvat“ v rámci projektu „Rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny a zlepšení veřejné infrastruktury v Královéhradeckém regionu“. Stavební práce budou spočívat ve vybudování přeložky komunikace II/321 na území obce Černíkovice na Rychnovsku. Jedná se o obchvat místní části Domašín. V souladu s územním plánem přeložka povede ve volné ploše mezi Domašínem a Černíkovicemi za hranicí občanské a průmyslové zástavby. Přeložka silnice II/321 se plynule napojuje na současnou II/321 před a za Domašínem. Navržená trasa vede nezastavěným územím v celkové délce 1984 metrů. Z hlediska dopravního řešení bude do Domašína jediný přístup od II/321 pomocí okružní křižovatky. Součástí odvodnění silnice II/321 jsou dvě retenční nádrže, ze kterých bude řízeně odvedena voda do Třebešovského potoka.

„Silnice II/321 odvádí významnou část dopravy z průmyslových zón na Rychnovsku ve směru Častolovice a Hradec Králové. V současné době osobní a těžká nákladní doprava prochází obcí, tudíž je velkým zdrojem hluku a znečištění. Komplikací v zimních měsících navíc bývá značné stoupání v části současné komunikace,“ vysvětluje důvod investice hejtman Jiří Štěpán.

Obchvat Domašína zajistí podstatné zlepšení životního prostředí v centru obce. Sníží se zde ekvivalentní hladina hluku a emise výfukových plynů. Dojde ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu a podstatně se omezí možnost střetů automobilů s chodci.

Stavba je v souladu s Usnesením vlády ČR ze dne 21. června 2017 k zabezpečení investiční přípravy projektu rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny a dalším významným krokem investora, Královéhradeckého kraje, k plnění Memoranda o spolupráci mezi ŠKODA AUTO a.s., Vládou ČR a Královéhradeckým krajem ze dne 23. 3. 2015.

Investorem stavby je Královéhradecký kraj a zhotovitel vzejde z výběrového řízení, které se předpokládá v září 2019. Administraci akce zajišťuje Centrum investic, rozvoje a inovací (CIRI), oddělení průmyslových zón.

„Stavba se připravuje od roku 2015, kdy byl zadán investiční záměr, přes územní řízení, stavební povolení a majetkoprávní vypořádání. Všem zúčastněným, zejména pak vedení obce Černíkovice, chci poděkovat za zájem a vstřícnost při všech jednáních,“ oceňuje radní Václav Řehoř.

Stavba obchvatu proběhne bez výrazného omezení provozu, který bude omezen pouze v době provádění napojení na začátku a konci úseku. Stavební práce zaberou 15 měsíců od podzimu 2019.

Rada Královéhradeckého kraje zároveň rozhodla o vyhlášení výběrového řízení na technický dozor stavebníka a koordinátora BOZP na tuto stavbu. Obě výběrová řízení budou probíhat současně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice