Hejtman Štěpán: Čtyři zaměstnankyně domova důchodců v Černožicích koronavirus mají

28.07.2020 13:02

Testování klientů a zaměstnanců Domova důchodců Černožice potvrdily čtyři nakažené koronavirem. Nákaza naštěstí nezasáhla klienty domova, kteří patří do rizikové skupiny. Čtyři pracovnice domova přišly do kontaktu s kolegyní, která se vrátila ze zahraničí a koronavirus u ní test potvrdil minulý týden.

Hejtman Štěpán: Čtyři zaměstnankyně domova důchodců v Černožicích koronavirus mají
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

„V pondělí odběrový tým plošně otestoval 83 zaměstnanců a 100 klientů Domova důchodců Černožice. Výsledky prokázaly, že žádný z klientů se koronavirem nenakazil. Bohužel čtyři zaměstnankyně domova koronavirus mají. Nakazily se s největší pravděpodobností od své kolegyně, která se vrátila z Ukrajiny,“ informoval hejtman Jiří Štěpán.

Testy u pracovnice potvrdily nákazu v pátečních večerních hodinách. K testům vedení domova po dohodě s hygieniky přistoupilo ale až v pondělí. „U tohoto charakteru kontaktu je z epidemiologického hlediska správné testovat zhruba po pěti dnech styku s nakaženým. Při dřívějším odběru by testy mohly být falešně negativní, virus by nemusel být ještě zachycen testem,“ uvedl ředitel Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Ivan Kučera.

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30529 lidí

S ohledem na nárůst počtu případů nákazy covid-19 v ČR kraj zavede nová opatření proti šíření nákazy. „Ve všech krajských zdravotnických a sociálních zařízeních bude platit pro všechny zaměstnance povinnost vyplnit čestné prohlášení po návratu z dovolené v tuzemsku nebo v zahraničí,“ doplnil hejtman Štěpán. Opatření by podle něj mělo zamezit zavlečení nákazy do zařízení, jako se to stalo právě v Černožicích.

Vedle toho kraj uvažuje o omezení návštěv v domovech pro seniory. „Jelikož jsou senioři rizikovou skupinou, uvažujeme o vydání plošného zákazu návštěv ve všech krajských domovech pro seniory stejně, jako k tomu od neděle přistoupilo největší krajské zařízení tohoto druhu – Domov U Biřičky v Hradci Králové. Situaci budeme sledovat a k případnému omezení návštěv přistoupíme po dohodě s hygieniky,“ řekl náměstek hejtmana pro sociální oblast Vladimír Derner.

V Královéhradeckém kraji je aktuálně 40 nakažených koronavirem. Odběrová místa na covid-19 má Fakultní nemocnice Hradec Králové, ale i krajské nemocnice v Jičíně, Trutnově a Náchodě. Testovat na koronavirus se mohou lidé dát také bez doporučení hygieniky.

Kraj se na případnou další vlnu nákazy připravuje. V tuto chvíli disponuje více jak 457 tisíci roušek, 284 tisíci respirátorů a 49 tisíci obleků. K dispozici má také více jak 9,5 tisíce litrů dezinfekce. Krajské nemocnice mají zásobu ochranných pomůcek přibližně na tři měsíce a sociální zařízení přibližně na měsíc. Od začátku pandemie kraj nakoupil ochranné prostředky zhruba za 59 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…