Hejtman Štěpán: O dostavbě operačních sálů v královédvorské nemocnici rozhodne vyhodnocení studie

10.09.2017 12:27

Hejtman Jiří Štěpán zavítal na Městský úřad Dvůr Králové nad Labem. Společně se starostou města Janem Jarolímem, královédvorskými zastupiteli, senátorem Jiřím Hlavatým a zástupci Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem v čele s ředitelem Miroslavem Vávrou diskutovali o dostavbě operačních sálů.

Hejtman Štěpán: O dostavbě operačních sálů v královédvorské nemocnici rozhodne vyhodnocení studie
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Hejtman všechny přítomné ujistil, že Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje se nechystá nemocnici zavřít. Zároveň konstatoval, že rozhodnutí, zda operační sály stavět zcela nové, a to za více než 100 mil. Kč, nebo rekonstruovat ty stávající, padne po vyhodnocení studie, která by měla jednotlivé varianty posoudit. „Připravovaná studie nám má říci, zda je, nebo není možné ve stávajících podmínkách ve staré budově sály rekonstruovat v rámci provozu a za jakých podmínek, či zda stavět operační sály nad novými laboratořemi,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán. Studie by měla být podle jeho slov hotova na přelomu září a října, na konci října pak bude situaci v královédvorské nemocnici projednávat krajské zastupitelstvo.

„Vzhledem k tomu, že by přestavba současných operačních sálů mohla znamenat řadu komplikací od utlumení provozu nemocnice až k odchodu zaměstnanců, kteří by neměli kde pracovat, požádal jsem pana hejtmana, aby zvážil, zda je nutné zprovoznění nových laboratoří od 1. listopadu. Zároveň jsem ho požádal, aby nám poskytl závěry chystané studie, až je bude mít k dispozici,“ řekl starosta města Jan Jarolím.

Stejného názoru je i senátor Jiří Hlavatý, který dlouhodobě bojuje za stavbu nových operačních sálů. „Počkejme se stěhováním personálu do nových laboratoří, pokud má v říjnu krajské zastupitelstvo rozhodnout, zda se budou operační sály ve Dvoře Králové nad Labem stavět nebo ne. Co se týká osudu nemocnice, jde nám především o to, aby zde zůstala poskytovaná akutní péče a operativa ve stejném rozsahu jako dosud.“

Dostavbu operačních sálů v podlaží nad novými laboratořemi v areálu Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem podpořili zastupitelé města již na březnovém zasedání zastupitelstva. Ze strany Královéhradeckého kraje požadují také zachování minimálně stávajícího rozsahu poskytované péče v královédvorské městské nemocnici pro občany města a spádové oblasti ORP. Podle vyjádření ředitele Miroslava Vávry bylo v královédvorské nemocnici v roce 2016 provedeno zhruba 1200 chirurgických operací, 150 operací urologických a 1200 operací endoskopických, kdy je zákrok miniinvazivní.

Městská nemocnice, a. s., Dvůr Králové nad Labem je součástí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. V uplynulém roce začala v jejím areálu výstavba nových biochemických laboratoří. Realizaci tohoto projektu za 35 mil. Kč se podařilo dosáhnout především díky významné pomoci a finančního přispění senátora Jiřího Hlavatého, jehož společnost JUTA na stavbu přispěla 10 mil. Kč, částku 25 mil. Kč zaplatil Královéhradecký kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.