Hejtman Štěpán: Odměny medikům vyplatíme ve dvou částkách

15.06.2020 16:13

Za pomoc v době koronaviru kraj rozdělí milion korun mezi 119 studentů medicíny.

Hejtman Štěpán: Odměny medikům vyplatíme ve dvou částkách
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Královéhradecký kraj vyplatí finanční odměny za bezmála milion korun mezi 119 mediků, kteří v době nouzového stavu dobrovolně pomáhali ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Finanční dar dnes schválila rada kraje. Kraj zároveň odmění i dvě studentky oboru sociální práce Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové, které v době koronaviru pracovaly v sociálních zařízeních.

„Rada kraje schválila vyplacení 964 tisíc korun jako náhradu za dobrovolnickou činnost mediků během nouzového stavu. Vedle toho další milion korun medikům vyplatí ministerstvo zdravotnictví, kterému jsme 10. června odeslali žádost o proplacení více jak 8 tisíců hodin v rámci pracovní povinnosti. Bohužel systém, který zvolilo ministerstvo zdravotnictví, nedovoluje předfinancování náhrad ze strany kraje a následnou refundaci, jako tomu je v případě ministerstva práce a sociálních věcí. Proto odměny medikům vyplatíme ve dvou částkách,“ vysvětlil hejtman Jiří Štěpán.

Ministerstvo zdravotnictví kraj 8. června informovalo, že kraj finanční prostředky musí použít pouze na vyplacení peněžité náhrady za vykonání pracovní povinnosti a nemůže si je ponechat, pokud by náhrady za vykonání pracovní povinnosti vyplatil dříve z vlastního rozpočtu. Ve stejný den kraj obdržel i finální seznam se jmény mediků a odpracovanými hodinami od Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Finanční dar medikům kraj vyplácí za účelem kompenzace výkonu dobrovolnické činnosti ve Fakultní nemocnici Hradec Králové v době nouzového stavu. Hodinový tarif na pozici sanitáře činí 120 korun, na pozici administrativní výpomoci 110 korun a na pozici provozně-technické výpomoci 105 korun.

Medici během nouzového stavu dobrovolně odpracovali celkem 7,5 tisíce hodin, za které jim kraj vyplatí 964 tisíc korun. Dalších 32 tisíc korun kraj rozdělí mezi dvě studentky oboru sociální práce Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové, kterým v době koronaviru hejtman nařídil pracovní povinnost v sociálních zařízeních.

Podíl na vyplácení náhrad za dobrovolnickou činnost studentům lékařských fakult má i Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který jim takto za březen a duben vyplatil už přes 1,1 milionu korun.

Na základě usnesení vlády z 15. března hejtman nařídil pracovní povinnost celkem 74 studentům pátých a šestých ročníků lékařských fakult, kteří ve Fakultní nemocnici Hradec Králové odpracovali 8,4 tisíce hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie