Hejtman Štěpán: Škrtací metoda, která ohrožuje bezpečnost, není správnou cestou

24.04.2020 20:20

ČSSD v Královéhradeckém kraji se důrazně staví proti nesmyslným škrtům, které ohrožují region.

Hejtman Štěpán: Škrtací metoda, která ohrožuje bezpečnost, není správnou cestou
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Zastupitelé ČSSD, v čele s hejtmanem Jiřím Štěpánem, neprosadili na pondělním jednání Zastupitelstva Královéhradeckého kraje schválení dotačních programů, jež byly například určeny na rozvoj obcí v regionu, boj proti suchu nebo obnovu techniky u dobrovolných hasičů. Přestože byly dotační programy podpořeny radou kraje, ruku pro schválení v zastupitelstvu nezvedli nejen opoziční zastupitelé, ale i někteří zástupci koaličních stran.

„Bohužel se v pondělí zcela jasně ukázalo, jak které politické kluby, zastupitelky a zastupitelé, koaliční i opoziční, vnímají současnou krizovou situaci a jak chtějí podporovat obce a složky Integrovaného záchranného systému, které mají nejen v době pandemie koronaviru klíčovou úlohu při zajištění naší bezpečnosti. Nelze měnit během krátké doby stanoviska a pod nicneříkající argumentací o potřebnosti revize dotačních programů připravovat razantní škrty, které region a jeho obyvatele zásadním způsobem poškodí,“ říká hejtman Královéhradeckého kraje za ČSSD Jiří Štěpán.

Dotační programy byly schváleny Radou Královéhradeckého kraje 2. března 2020 s podporou koaličních stran. Tedy v době, kdy byli na území České republiky hospitalizováni první lidé nakažení nemocí COVID-19. Evropské země byly již na počátku března touto infekční nákazou zasaženy velmi silně (Itálie v den jednání rady kraje měla 52 mrtvých) a český stát intenzivně podnikal první kroky v boji proti této nemoci. Ministerstvo zdravotnictví například avizovalo, že vyhlásí zákaz na vývoz všech respirátorů třídy FFP3 mimo Českou republiku a jejich prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení. Bezpečnostní rada státu se v této době opakovaně zabývala pouze opatřeními na obranu před infekční explozí v tuzemsku.

„O investičních dotacích jsme na jednání rady kraje rozhodovali v termínu, kdy se Česká republika na nástup epidemie koronaviru připravovala. Věděli jsme, co se na nás řítí! Škrtací metoda, která navíc ohrožuje bezpečnost obyvatel, není dnes správnou cestou. Redukce krajských dotačních programů a přísné škrty pouze prohloubí současné problémy v podnikání a ekonomice, které naopak vyžadují od politiků na všech úrovních zajištění podpory a subvence. Chceme nadále také vytvářet podmínky pro spokojený a bezpečný život v menších obcích. Nyní se ukazuje, že podpora prodejen v menších obcích je klíčová především pro starší spoluobčany, kteří představují v době koronavirové krize nejohroženější skupinu. Nemohou nasednout na nejbližší autobus a odjet do supermarketu ve městě. Spoléhají na nákup ve známém prostředí v místě bydliště, kde je minimalizováno riziko nákazy. Těmto prodejnám, které mají zásadní úlohu v udržení života na vesnici, za to můžeme všichni jen tleskat. Musíme opět projednat také další programy, jež spočívají například v podpoře regionálních zemědělců a jejich produkce, nebo pokračovat v boji proti suchu, které představuje jeden z největších problémů současnosti. Zmínit musím také potřebu obnovy technického vybavení u dobrovolných hasičů, abychom zajistili jejich efektivní nasazení při krizových situacích. Věřím, že kolegyně a kolegové z koalice i opozice si uvědomí zásadní význam dotačních programů na podporu obcí, veřejnosti nebo podnikatelského prostředí v regionu a námi předložené programy 4. května na jednání krajského zastupitelstva schválí,“ dodal Jiří Štěpán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…