Hejtman Vondrák: Elektromobily ukončily spanilou jízdu v Ostravě

12.10.2018 20:57

Ukázat, že dnešní elektromobily mohou jezdit levně, tiše, bez emisí a že díky dostatečně husté síti veřejných nabíjecích stanic spolehlivě zvládnou i delší trasy. To byl cíl E-Rallye, tisíc kilometrů dlouhé spanilé jízdy elektromobilů z Mnichova do Ostravy.

Hejtman Vondrák: Elektromobily ukončily spanilou jízdu v Ostravě
Foto: Petr Kupka
Popisek: Hejtman Ivo Vondrák.

Projekt, který organizovala Asociace elektromobilového průmyslu (ASEP), Ministerstvo životního prostředí, Česká podnikatelská rada pro udržitelný rozvoj ve spolupráci s jejími členy - skupinami ČEZ, Innogy, E.ON, PRE a Škoda-Energy, podpořili Moravskoslezský kraj a město Ostrava.

První ročník 1000 kilometrů dlouhé spanilé jízdy elektromobilů začal v Mnichově 10. října, trasa dál pokračovala přes Deggendorf, Písek a Prahu. Následující den elektromobily jely na jihovýchod do Brna a odpoledne dorazily do Ostravy, kde byla akce slavnostně ukončena. Závěr E-Rallye v metropoli Moravskoslezského kraje nebyl vybrán náhodně. Kraj i město jsou považovány za lídry v rozvoji moderních technologií a čisté mobility. Akce měla posílit tuto prestiž moderního regionu v rámci Evropy.

„Podpora alternativních způsobů dopravy je pro náš kraj klíčová. Propagováním a využíváním vozidel na alternativní pohon můžeme významně přispět ke zlepšení kvality ovzduší v celém kraji, a tím i životních podmínek občanů. Elektromobily, vozidla na zemní plyn a v budoucnu i na vodík produkují výrazně méně škodlivin než ta s klasickým pohonem, jsou také méně hlučná. O našem úsilí o ekologizaci dopravy v regionu svědčí mimo jiné i to, že soutěžíme nové veřejné dopravce na základě nových kritérií, zahrnující požadavek ekologického provozu a využití moderních technologií,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Dodal, že v současnosti Moravskoslezský kraj mimo jiné řeší i obnovu vozového parku krajského úřadu a svých příspěvkových organizací za nízkoemisní vozidla, podporuje budování plnicích a dobíjecích stanic. „V rámci příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje jezdí po silnicích 8 elektromobilů, 31 automobilů na CNG pohon a 1 hybridní vozidlo. Přičemž jen krajský úřad má k dispozici 14 aut na CNG pohon a 2 elektromobily. Zaměstnanci jsou tak při plnění pracovních povinností šetrnější k životnímu prostředí,“ dodal hejtman Ivo Vondrák.

„Ostrava kompletně vsadila na ekologickou dopravu,“ řekl primátor města Ostravy Tomáš Macura. Městská hromadná doprava bude do konce roku 2020 používat výhradně autobusy na ekologický pohon a zcela vyřadí vozy s dieselovými motory. Město však vybavuje ekologickými automobily i městskou policii a vozy na CNG nebo elektroautomobily používají také městské obvody. Minulý týden městská policie dostala dalších šest vozů s pohonem na stlačený plyn.

„Tím jsme splnili letošní plán, kterým bylo předání 21 vozidel na ekologický pohon pro město, obvody a městské strážníky z projektu Ostravou na alternativní pohon. Aktuálně máme k dispozici již 48 nových vozidel s alternativním pohonem, z toho 8 elektromobilů a 40 vozidel s pohonem CNG. V případě městské policie je naším cílem, aby všechny její služební automobily byly jen na CNG nebo se jednalo o elektromobily a od splnění tohoto cíle nás dělí jen měsíce,“ dodal primátor Tomáš Macura.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.