Hejtman Vondrák: Kraj chce účinněji bojovat proti jmelí a dalším škůdcům na dřevinách

14.06.2019 14:32

Vedení kraje pošle do poslanecké sněmovny návrh zákonodárné iniciativy v oblasti ochrany životního prostředí.

Hejtman Vondrák: Kraj chce účinněji bojovat proti jmelí a dalším škůdcům na dřevinách
Foto: archiv politika
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO)

Díky případné změně legislativy bude možné vlastníkům dřevin ze zákona nařídit zásah proti škůdcům. Majitelé pozemků s napadenými stromy nebo keři budou muset respektovat pokyny k  ošetření napadené dřeviny.

„Tato iniciativa vznikla hlavně kvůli enormnímu šíření jmelí, kvůli kterému dřeviny masívně chřadnou. Odumřelé stromy nebo jejich uschlé větve pak mohou být i nebezpečné. Úřady doposud neměly možnost zásah proti škůdci nařídit, takže se expanze jmelí dostala do neúnosného, až kalamitního stavu. Proto za Moravskoslezský kraj poslancům předložím návrh, díky kterému se vzniklá situace bude moci intenzivněji řešit,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a vysvětlil, že zákon umožňující nařídit zásahy na stromech už existuje. Týká se ale jen epidemií či vážných chorob, ve výčtu důvodů k zásahu zatím živočišní a rostlinní škůdci nebo houby nejsou. Jejich začleněním do seznamu nebude potřeba zakládat nové kompetence úřadů, pouze se rozšíří podmínky pro jejich výkon.

„Naši zákonodárnou iniciativu krajští zastupitelé schválili, návrh tedy ve Sněmovně předložím při nejbližší možné příležitosti. Budu tlačit na to, aby se materiál dostal na program jednání co nejdříve. Doufám, že se jím budou poslanci zabývat ještě do konce tohoto roku,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák, který je také poslancem za Moravskoslezský kraj.

Změna legislativy by umožnila účinněji zasahovat nejen proti jmelí bílému, ale také proti dalším biotickým škodlivým činitelům, jako jsou lýkožrout smrkový, bekyně velkohlavá, korovnice jedlová nebo například houby Chalara fraxinea a Ophiostoma novo-ulmi.

„Návrh zákonodárné iniciativy připravujeme od začátku tohoto roku, odborně jsme ho konzultovali s odborným dendrologickým pracovištěm Ostravské univerzity a Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky. Vše jsme také projednávali se Svazem měst a obcí České republiky a Radou Asociace krajů České republiky. Naši snahu podpořil i ministr životního prostředí Richard Brabec, takže věřím, že se nám podaří legislativu změnit a následně šíření jmelí zastavit,“ sdělila náměstkyně hejtmana kraje pro životní prostředí Jarmila Uvírová a připomněla, že Moravskoslezský kraj vloni vyjednal pro boj se škůdci vstřícné podmínky pro získání finanční podpory od státu. „Podařilo se nám dohodnout snížení podílu povinného kofinancování majitelů zasažených stromů, kteří stát žádají o dotaci na likvidaci škůdců. Spoluúčast se nám podařilo snížit na pouhých 15 procent,“ řekla náměstkyně hejtmana kraje Jarmila Uvírová.

Pokud poslanci návrh schválí, budou orgány ochrany přírody z moci úřední ukládat nezbytné zásahy na prokazatelně napadených dřevinách. „Opatření, která pomohou zastavit šíření jmelí a dalších biotických škůdců, budou spočívat v ořezu napadených částí, případně v chemickém postřiku. V krajních případech úředníci nařídí pokácení nemocného stromu nebo keře,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana kraje Jarmila Uvírová a dodala, že se v posledních letech rozšířil i okruh dřevin, které jmelí napadá. „Prvotně byly nejvíc zasažené lípy, jabloně, vrby, javory, hlohy, borovice nebo jedle. Dnes už můžeme jmelí vidět i na ořešáku, jilmu či hrušni. Jsem přesvědčená, že je načase razantně zasáhnout a tyto stromy chránit,“ uzavřela náměstkyně hejtmana kraje Jarmila Uvírová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.