Hejtman Zimola: Podávám trestní oznámení na Radima Jančuru

04.10.2016 16:45

Jihočeský hejtman Jiří Zimola podává trestní oznámení na Radima Jančuru, majitele Student Agency, pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání podle § 175 odst. 1 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, a trestného činu pomluvy podle 184 odst. 1, 2 stejného zákona.

Hejtman Zimola: Podávám trestní oznámení na Radima Jančuru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Důvod je dle Zimoly následující: „Před několika dny se na mne formou SMS zprávy obrátil Radim Jančura s tím, že chce pokračovat v provozu svých žlutých autobusů Student Agency na lukrativní trati Praha – České Budějovice – Český Krumlov s tím, že mu náš odbor dopravy nechce tuto přepravu povolit. Dle zmíněného odboru licenci pro tuto trasu, protože začíná v Praze, vydává pražský magistrát jako příslušný pověřený dopravní úřad a jihočeský krajský úřad se k této licenci v rámci přeneseného výkonu státní správy vyjadřuje pouze formou stanoviska. Důležité je ono v rámci přeneseného výkonu státní správy, neboť to znamená, že hejtmanovi kraje samozřejmě nepřísluší do tohoto výkonu jakkoli zasahovat.“

Toto stanovisko hejtman následně sdělil i Jančurovi. V několika následujících SMS zprávách mu Jančura odpověděl, že mu v tomto nevěří a že je to jeho osobní politická odpovědnost. „Když jsem ho znovu upozornil na to, že mě navádí k trestnému činu, odpověděl mi, že jde proti mně připravit kampaň, jestliže, jak jsem pochopil, rozhodnutí našeho krajského úřadu nezvrátím. Protože jsem nevěděl, zda jde o vážně míněnou výhružku, či jen provokaci, věc jsem až do dnešního dne neřešil,“ popisuje Zimola.

Žluté autobusy lidi do práce a k doktorovi nedovezou

V pondělí ale Jančura formou letáků opravdu kampaň proti Zimolovi zahájil, navíc v době vrcholící předvolební kampaně, tedy s jednoznačným cílem ho poškodit. „Možná tyto praktiky fungují v bitvách mezi pražskými taxikáři, které pan Jančura vede, zde v Jihočeském kraji však s přístupem pražského taxikáře neuspěje!“ zdůraznil hejtman.

Vzhledem k těmto okolnostem se hejtman rozhodl zveřejnit veškerou SMS komunikaci, kterou mu Jančura zasílal na jeho služební telefon. Zároveň vysvětluje, proč krajský odbor dopravy zaslal na pražský magistrát zamítavé stanovisko k provozování žlutých autobusů na trase Praha – České Budějovice – Český Krumlov. „Na stejné lince kraj posílil spoje, které na rozdíl od žlutých autobusů pana Jančury dopravně obslouží cely spádový region, tedy svezou i cestující z menších sídel a obcí. Naším zájmem je poskytovat veřejnou službu všem cestujícím, i těm, kteří nejsou pro žluté autobusy pana Jančury zajímaví. Žluté autobusy totiž lidi do práce a k lékaři nedovezou. Navíc chceme kvalitu těchto služeb a komfort přepravy cestujících i nadále zvyšovat,“ vysvětluje Zimola.

Zajištění veřejné dopravy na území celého kraje je, jak Zimola řekl, nesmírně nákladný a složitý logistický systém. Autobusy i vlaky musí jezdit po celém regionu rovnoměrně tak, aby obhospodařovaly celé území včetně těch nejmenších měst a odlehlých obcí. „Nedovolím, aby jeden vyděrač, který chce jen ten lukrativní byznys, tento fungující systém zničil,“ zlobí se hejtman.

Podle Zimoly si miliardář Jančura nejen na jihu Čech, ale i v celé republice, vyzobává pouze lukrativní, nejvytíženější a nejzajímavější tratě a dokonce podjíždí některé spoje, aby jim bral pasažéry. „Zkrátka si vybírá rozinky z dortu a zbytek nechává sníst, tedy zaplatit, veřejný sektor,“ doplňuje hejtman.

Jihočeský kraj nedovolí privatizaci veřejné dopravy

Celou situaci dokresluje Zimola tím, že se Jančura například nepřihlásil do výběrového řízení na Provozní soubor Šumava, socializuje náklady a kapitalizuje zisky, tedy v duchu hesla „Co je tvoje, je i moje, co je moje, do toho ti nic není! „Nehodlám se s panem Jančurou prát, ale také nehodlám jakkoli ustupovat jeho vyděračským praktikám. I to je důvod, proč SMS komunikaci zveřejňuji.  Mám totiž obavu, že bych v případě, že bych panu Jančurovi vyšel vstříc, byl skandalizován úplně stejně a nutno říct, že právem, protože bych zasahoval do něčeho, do čeho zasahovat nesmím a nechci dopustit, aby někdo překroutil fakta tak, že bych snad o tomto jakkoli vyjednával,“ naznačil hejtman.

Podle Zimoly zkrátka Jančura vstoupil do předvolební kampaně a ani nechce domýšlet, zda je to jen jeho rozhodnutí, nebo tak činí na popud někoho jiného a jeho světonázoru blízkého. „Jasně říkám, že Jihočeský kraj nedovolí privatizaci veřejné dopravy. Jako jsme uhájili krajské nemocnice a celé krajské zdravotnictví, tak uhájíme i systém veřejné dopravy,“ zdůraznil hejtman.

Vzniklou kauzu pak Zimola okomentoval jednou kuriozitou. „Obracím se tímto také na Nadační fond proti korupci, aby se případem zabýval, čímž nastane velmi zajímavá situace, protože členem správní rady tohoto protikorupčního fondu je právě Radim Jančura,“ uzavřel hejtman.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…