Hejtmanka Mračková Vildumetzová: Kraje se shodují se Svazem měst a obcí na zvýšení platů ve státní správě od ledna 2019

23.08.2018 20:03

Růst platů zaměstnanců ve veřejném sektoru je správný a rozhodně s ním souhlasí jak kraje, tak Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR). Shodně požadují, aby ke zvyšování platů došlo od 1. ledna 2019.

Hejtmanka Mračková Vildumetzová: Kraje se shodují se Svazem měst a obcí na zvýšení platů ve státní správě od ledna 2019
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Od nového roku totiž budou na nároky spojené s rostoucími platy připraveny krajské rozpočty i městské, případně obecní kasy. Stanovisko krajů i SMO ČR zaznělo v tomto týdnu na jednání s premiérem Andrejem Babišem za účasti ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové a zástupců Unie zaměstnavatelských svazů.

„Máme signály o tom, že by se měly platy zaměstnanců ve veřejné správě navyšovat a my to plně podporujeme. Proto jsme požádali pana premiéra, zda by byl takový krok proveden systémově, od 1. ledna 2019, abychom na něj mohli reagovat v připravovaných rozpočtech krajů, měst a popřípadě obcí. Premiér nás ubezpečil, že s tím počítá a o dřívějším termínu se neuvažuje,“ uvedla Jana Mračková Vildumetzová, předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje.

Zvyšování platů se týká například zdravotníků, pedagogů, příslušníků bezpečnostních sborů nebo zaměstnanců v sociálních službách a kultuře. Kraje už před časem apelovaly ve společném prohlášení se Svazem měst a obcí ČR na vládu, aby rozhodnutí o navyšování platů nečinila nahodile, ale aby šlo o systémové kroky. Nečekané navyšování platů totiž v minulosti ve výsledku znamenalo například omezování investic v krajských a městských rozpočtech. Krajům, městům a obcím pak zůstalo méně peněz na opravy silnic, škol, nebo domovů pro seniory.

Během schůzky se řešila také otázka sociálního bydlení. „Pan premiér společně s ministryní Klárou Dostálovou představili koncept dotačního programu pro města a obce, ze kterého budou moci samosprávy získat dotaci na dostupné bydlení. O záměru se bude samozřejmě ještě diskutovat,“ dodala Jana Mračková Vildumetzová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …