Hejtmanka Pecková: Chceme spolupracovat při zpřístupnění Hrabalovy chaty

18.10.2021 10:06 | Tisková zpráva

Ministr kultury Lubomír Zaorálek a hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková s radním Václavem Švendou dnes podepsali „Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a Ministerstvem kultury za účelem zpřístupnění chaty Bohumila Hrabala v Kersku veřejnosti“.

Hejtmanka Pecková: Chceme spolupracovat při zpřístupnění Hrabalovy chaty
Foto: Screen ČT24
Popisek: Hejtmanka Petra Pecková

„Poselstvím memoranda s trochu úřednickým názvem je především symbolická podpora celému projektu. Společně chceme, aby se místo, kde žil a tvořil Bohumil Hrabal, stalo veřejně přístupným, aby lidé mohli vidět, kde vznikala jeho stěžejní díla, jako Obsluhoval jsem anglického krále, Postřižiny, Něžný barbar a mnoho dalších. Naše krajské Polabské muzeum se odkazem Bohumila Hrabala dlouhodobě zabývá, takže vybudování nové expozice v Kersku vlastně zapadne do celého kontextu,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková (STAN).

„Jsem rád, že z mapy ikonických míst české kultury a literatury pro veřejnost nezmizí objekt těsně spjatý s životem a dílem jednoho z nejvýznamnějších poválečných spisovatelů Bohumila Hrabala. Příspěvková organizace Ministerstva kultury Památník národního písemnictví je připravena pomoci s budoucí expozicí památníku,“ dodal ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Středočeský kraj se o Hrabalovu chatu začal zajímat letos v létě, kdy se v realitní kanceláři objevila nabídka na prodej objektu s rozsáhlým pozemkem za 11,9 milionu korun. Nabídka zaujala jak kraj, tak Ministerstvo kultury. Po vzájemných jednáních chce kraj chatu, kde Bohumil Hrabal pobýval a tvořil, koupit do svého majetku a vybudovat tu expozici připomínající Hrabalův život, tvorbu i vztah k rekreační osadě Kersko. O koupi Hrabalovy chaty bude rozhodovat krajské zastupitelstvo na svém listopadovém zasedání. Cena zatím není stanovena.

„Podpisem memoranda jsme dnes stvrdili náš společný zájem na tom, abychom přispěli k zachování odkazu Bohumila Hrabala.  Naším záměrem je vybudovat v Kersku expozici věnovanou Bohumilu Hrabalovi, která bude živá, inspirující, která bude srozumitelná i pro mladou generaci. Chceme zdůraznit důležitý kontext mezi dobou, ve které Hrabal tvořil, a jeho knihami. Na následném provozu by se následně měly podílet příspěvkové organizace kraje i ministerstva – za nás Polabské muzeum, za ministerstvo Památník národního písemnictví. Věřím, že zastupitelstvo náš záměr podpoří,“ řekl radní pro oblast kultury Václav Švenda (Spojenci).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.