Hejtmanka Pecková: Vznikne unikátní Alej prince Philipa

25.03.2022 10:28 | Tisková zpráva

Ve Vestci u Prahy bude vysazena unikátní lipová alej. Sázení stromů je společnou aktivitou programu DofE, iniciativy Sázíme budoucnost a Středočeského kraje.

Hejtmanka Pecková: Vznikne unikátní Alej prince Philipa
Foto: Screen ČT24
Popisek: Hejtmanka Petra Pecková

Stovka lip ve Vestci poroste jako připomenutí odkazu prince Philipa, který by loni oslavil 100. narozeniny, a především jako připomenutí jeho aktivit na podporu mladých lidí.

Princ Philip založil před 66 lety program neformálního vzdělávání na podporu mladých lidí v dlouhodobém rozvoji, Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu (The Duke of Edinburg’s International Award, zkráceně program DofE). Program se rychle rozšířil i do zahraničí a dnes funguje ve 130 zemích světa. Středočeský kraj a DofE loni podepsaly Memorandum o spolupráci. V kraji je nyní do programu DofE zapojeno téměř 40 různých škol.

V minulém roce se na počest princových nedožitých 100. narozenin konaly celosvětové oslavy jeho odkazu. U nás je realizovala česká pobočka programu DofE, která funguje již 27 let a spolupracuje s více než 290 školami po celé ČR. Oslavy probíhaly pod názvem #dofe100 a vyvrcholí právě vysazením lipové Aleje prince Philipa ve Středočeském kraji, konkrétně ve Vestci u Prahy.

„Těší mě, že budeme mít v kraji alej vysázenou právě na počest prince Philipa. Jeho celoživotní aktivity ve prospěch mladé generace, ale i ve prospěch životního prostředí, jsou obdivuhodné a měly by být příkladem pro ostatní. Najít optimální místo pro vysazení lipové aleje nebylo jednoduché. Z mnoha středočeských obcí, které projevily zájem, byl nakonec po dohodě s DofE a odborníky na dendrologii vybrán Vestec, kterému tímto gratuluji. Sázení Aleje čítající 100 stromů proběhne 23. dubna 2022 ve spolupráci s iniciativou Sázíme budoucnost,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Projekt #dofe100 odstartovala recepce k odkazu prince Philipa, kterou DofE uspořádalo pod záštitou místopředsedy Senátu Parlamentu ČR Jiřího Růžičky v červnu 2021. Lidé i firmy, kterým není lhostejná budoucnost mladé generace, v rámci této iniciativy stále mohou přispívat přes platformu darujme.cz na Sociální fond DofE a umožnit tak sociálně znevýhodněným mladým lidem, aby se do programu zapojili. Za každých darovaných 10 000 Kč pak DofE také vysadí strom v Aleji prince Philipa a podpoří tak nejen mladé lidi, ale především ekologii, která byla princi Philipovi velmi blízká. Vzhledem k současné situaci finanční prostředky z dalších prodaných stromů poputují také na rozvoj DofE projektu zaměřeného na integraci mladých lidí z Ukrajiny, kteří nyní přicházejí do ČR.

Projektu #dofe100 vyjádřili podporu i patroni programu, moderátor TV Nova Karel Kašák a mistryně světa v bojových sportech Martina Ptáčková. „Spojuje nás to, že jsme na sobě nikdy nepřestali pracovat a nevzdali jsme se. A právě proto jsme se rozhodli DofE a jejich projekt #dofe100 podpořit. DofE mladé lidi učí, jak na sobě pracovat, dotahovat věci do konce, pracovat v týmu a plnit si sny a zároveň pomáhat ostatním. Vybrané finanční prostředky z #dofe100 pomohou těm, kteří by se do programu jinak přihlásit nemohli.“

Sázení Aleje se zúčastní nejen ti, kteří program DofE finančně podpořili a jejich jménem bude konkrétní strom vždy vysazen, ale i dobrovolníci, kteří se rozhodnou pomoci se samotným sázením. Přijít na akci a zapojit se může každý. Více informací zjistíte na dofe.cz.

O Mezinárodní ceně vévody z?Edinburghu (DofE)

  • Program má 3 úrovně, bronzovou, stříbrnou a zlatou a může se do něj zapojit každý student nebo žák ve věku 13 až 24 let.
  • Podle zvolené úrovně pak program plní 6, 12 nebo 18 měsíců.
  • V České republice program funguje 27 let a je do něj zapojeno více než 290 základních a středních škol, dětských domovů, sportovních klubů. Do programu se zapojují mladí lidé z širokého sociálního spektra.
  • Účastníci si volí aktivity a cíle ve třech oblastech – dovednosti, pohybu, dobrovolnictví. Na zvolených cílech pak pravidelně pracují. Čtvrtou oblastí je týmová expedice v přírodě, která má vždy konkrétní účel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).