Hejtmanka Stráská: Externí defibrilátory mohou zachránit život na dalších 15 místech kraje

19.06.2018 17:56

Bezpečnost lidí se zvýší na dalších 15 místech Jihočeského kraje. Druhou etapou totiž pokračuje projekt First Responder, díky němuž bude možné rychleji poskytnout první pomoc na místech s problematickou dojezdovou vzdáleností záchranné služby.

Hejtmanka Stráská: Externí defibrilátory mohou zachránit život na dalších 15 místech kraje
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská

Nebo zde hrozí riziko zvýšených zdravotních komplikací (velká koncentrace lidí, vyšší fyzická a psychická zátěž, příhraniční oblasti). Policisté a hasiči zde budou mít nově k dispozici externí defibrilátory v celkové hodnotě 860 tisíc korun díky Nadaci ČEZ. Zároveň bude jeden z přístrojů umístěný také na Kleti. Potvrdila to hejtmanka Ivana Stráská s tím, že celkem se tím počet míst s externími defibrilátory rozšířil na 25.

Externí defibrilátor od kraje už zachránil lidský život

Včasné zahájení neodkladné resuscitace a její správné provádění může mít rozhodující vliv na přežití při zástavě srdce, pokud možno bez trvalých následků. Zejména v případech, kdy stav nemocného vyžaduje urgentní léčebný elektrický výboj (defibrilaci), má rychlost jeho podání pro přežití zcela zásadní význam. Pokud je defibrilace provedena do tří minut, existuje šance na přežití přibližně v 73 % případů. Jak upozornil zástupce Nadace ČEZ František Lust, pomohl už automatický defibrilátor z projektu First Responder zachránit člověka. „Na podzim loňského roku hasiči z Nové Včelnice zachránili život muži s náhlou zástavou srdce,“ uvedl Lust. Jeho slova pak potvrdila mluvčí zdravotnické záchranné služby Petra Kafková. „Jedná se o ukázkový příklad funkčního řetězce přežití. Díky pohotové reakci dobrovolných hasičů, rozpoznání náhlé zástavy oběhu, včasně provedené defibrilaci a následné lékařské poresuscitační péči se podařilo zachránit lidský život,“ uvedla Kafková.

Mimo jiné se dostane i na Hlubokou, Kaplici, Blatnou či Radomyšl

„Celkem 10 kusů defibrilátorů získají na obvodním oddělení policie v Lišově, Hluboké nad Vltavou, ve Zvíkovském Podhradí, Lipně nad Vltavou, Protivíně, Čimelicích, Horní Vltavici, Volyni, Veselí nad Lužnicí a Radomyši. Další 3 kusy jsou pak určeny pro požární stanice v Dačicích, Kaplici a Blatné. Jeden defibrilátor včetně vnitřního boxu bude umístěn ve vestibulu hlavní budovy krajského úřadu a jeden pak v horní stanici lanové dráhy na Kleti, tedy v lokalitě, kam mají sanity ztížený přístup,“ uvedla Stráská, která zároveň zastává funkci předsedkyně bezpečnostní rady kraje. A zároveň upozornila, že mapa s umístěním všech externích defibrilátorů je veřejnosti k dispozici ZDE.

Starosta Holubova vítá větší bezpečí pro návštěvníky Kleti

Větší bezpečí pro návštěvníky Kleti vítá Roman Kudláček - starosta obce Holubov, v jejímž vlastnictví je objekt stanice lanové dráhy. Zastupitelé obce podle něj umístění defibrilátoru bez váhání povolili. „Prakticky neváhali ani vteřinu. Kleť totiž navštíví zhruba 100 tisíc lidí ročně a toto opatření významně zvýší jejich bezpečnost,“ uzavřel Kudláček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.