Hejtmanka Stráská: Opatření sníží i počty karantén učitelů i žáků

16.09.2020 22:08

Bezpečnostní rada kraje v úterý 15. září na svém jednání rozhodla o dalších mimořádných opatřeních. Povinné budou nově roušky na školách a změní se testování u osob, kterým byla nařízena karanténa.

Hejtmanka Stráská: Opatření sníží i počty karantén učitelů i žáků
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská

Další mimořádné jednání bezpečnostní rady kraje proběhlo v úterý 15. září. Její členové v čele s hejtmankou Ivanou Stráskou vzali na vědomí zhoršující se situaci v regionu a společně hledali cesty, jak zabránit šíření nákazy. Zároveň co nejméně omezovat život v regionu, zatěžovat zdravotnický systém a ekonomiku. Rozhodli se proto pro povinnost nošení roušek na školách od druhého stupně základních škol výše a změnu ve způsobu testování u bezpříznakových osob v nařízené karanténě.

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí

„Osobám, kterým byla nařízena karanténa po významném kontaktu s nakaženým a jsou bez příznaku onemocnění, nebude výtěr prováděn hned na začátku karantény, ale postačí provést tento test až desátý den, kdy se případná nákaza v testu opravdu potvrdí,“ vysvětlila hejtmanka Ivana Stráská, podle níž se tak uleví přetíženému systému. Zkušenosti nám ukazují, že test ve čtyřech až pěti dnech po kontaktu bývá často negativní a pozitivita se prokáže později. Zároveň KHS upozornila, že jedním z důvodů vysokého nárůstu počtu nakažených je situace ve školství. Po dlouhé diskusi se bezpečnostní rada rozhodla pro následující opatření: „Roušky budou nutné na druhém stupni základních škol, na středních a vysokých školách. A to nejen při pohybu po chodbách, ale také v průběhu výuky,“ dodala hejtmanka s tím, že opatření sníží i počty karantén učitelů a žáků v návaznosti na nové podmínky pro karantény, které vydalo Ministerstvo zdravotnictví. Obě nařízení budou platit od pondělí 21. září. 

Bezpečnostní rada kraje dále doporučila všem zdravotnickým a sociálním zařízením v kraji, aby zvážily omezení návštěv, případně zpřísnily režimová opatření v těchto zařízeních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…