Hejtmanka Vildumetzová: Novela má obrovské dopady na starosty malých měst a obcí

20.04.2018 12:54

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 4. ke střetu zájmů, ve znění pozdějších předpisů.

Hejtmanka Vildumetzová: Novela má obrovské dopady na starosty malých měst a obcí
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych ještě jednou vystoupila a zareagovala. Já bych tady chtěla říci jeden důležitý fakt. Zákon o střetu zájmů tady platil v minulosti. Novela, kterou jste tady schválili, bohužel má dopady na starosty malých měst a obcí obrovské. V letošním roce jsou komunální volby a opravdu všichni se bojí toho, že by ty údaje mohly být nějakým způsobem zneužívané.

Proto jsem velmi ráda, že je tady tato novela a že už je tady ve třetím čtení, že ji konečně schválíme a že starostům se nějakým způsobem ulehčí.

Ale myslím si, že tím, že tady v minulosti zákon o střetu zájmů byl a všichni, kdo jsme byli starosty, včetně mě, jsme vždy vypisovali písemné formuláře, které jsme vypsali a pak jsme je dávali na webové stránky. Teď se to novelou, tou, kterou jste tady přijali v minulém funkčním období, rozšířilo o mnoho údajů, což jsou ty movité věci atd., a to je to, co starostům vadí, a proto jsem velmi ráda, že přišel pan Výborný s komplexním pozměňovacím návrhem A, který říká, které věci budou veřejné a které budou neveřejné. Na ty neveřejné budou mít přístup pouze orgány činné v trestním řízení. Pokud přijmete D, tak v tu chvíli bude neveřejné prakticky všechno a to, co ti starostové zveřejňovali před několika lety, tak nebudou zveřejňovat nic a budou si o to muset žádat občané prostřednictvím daného formuláře. Bude se na to muset zaměstnat aparát lidí a já se ptám, jestli se to i vůči starostům neotočí, protože si myslím, že některé údaje by opravdu mohly a měly být veřejné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …