Heller (KDU-ČSL): Rodina je dlouhodobě nejohroženější skupinou v naší zemi

23.12.2020 20:25

Zastupitelstvo Jihočeského kraje schválilo ve čtvrtek 17. prosince rozpočet na rok 2021. Zástupcům KDU-ČSL se do něj podařilo prosadit hlavní priority našeho volebního programu.

Heller (KDU-ČSL): Rodina je dlouhodobě nejohroženější skupinou v naší zemi
Foto: hellersimon.cz
Popisek: Šimon Heller

Jde o podporu rodičů nově narozených dětí příspěvkem z rozpočtu kraje, na který bylo celkem alokováno 30 milionů korun. Druhým cílem je podpora dostupného bydlení skrze finanční podporu obcím do deseti tisíc obyvatel na projektovou dokumentaci k výstavbě obecních bytů, na kterou bude alokováno celkem 10 milionů korun. O detailních parametrech obou opatření se ještě bude jednat, ale klíčové je schválit tyto položky v rozpočtu, což se povedlo.

„U návrhu porodného jsem od počátku a v rámci parametrů prosazuji tři základní věci: příspěvek pět tisíc korun pro každé narozené dítě v kraji bez omezení příjmů, možnost online vyřízení, žádné dokládání potvrzení, pouze čestné prohlášení, neboť kraj je schopen si informace dohledat sám,“ říká krajský zastupitel Šimon Heller.

„Rodina je dlouhodobě nejohroženější skupinou v naší zemi. O tom jsem přesvědčen. Finanční podpora pět tisíc korun nespasí rodinné rozpočty, ale je jasným vzkazem rodinám i budoucím rodičům, že si ceníme každého, kdo se v dnešní nelehké době rozhodne tímto směrem jít,“ doplňuje Heller.

Lidovci si zároveň uvědomují možné kritiky přímé finanční podpory. „Je jasné, že na tento krok můžou panovat různé názory – z mého úhlu pohledu jde o zcela konkrétní podporu rodin i matek samoživitelek v období, kdy výdajů na nově narozené miminko je opravdu hodně,“ podotýká k tématu náměstek hejtmana František Talíř.

„Pevně věříme, že právě podpora rodin a dětí je základ správné politiky a chceme, aby se rodičům s dětmi u nás na jihu Čech žilo dobře a cítili podporu a zastání i od nás, politiků,“ dodává Talíř.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…