Hemer (VIZE2014): Naučí elektronická evidence tržeb Čechy platit daně? A kde se stala chyba?

04.03.2015 11:12

Nový zákon, který připravilo ministerstvo financí, má od začátku roku 2016 dostat pod kontrolu příjmy cca 600 tisíc podnikatelů. Tento zákon se však nedotkne pouze této skupiny, ale nás všech.

Hemer (VIZE2014): Naučí elektronická evidence tržeb Čechy platit daně? A kde se stala chyba?
Foto: Facebook VIZE2014
Popisek: Zástupci strany VIZE2014. Vlevo předseda Aleš Hemer

Přebírání účtenek se stane povinností, tento zákon nepochybně přinese i částečné zdražení, které se odrazí v peněženkách všech.

Někdo spočítal, že šedá ekonomika v ČR s  sebou nese nepřiznaných 150 miliard korun. S touto cifrou dnes úředníci MF ČR operují. Jen v českých restauracích a hospodách se prý ztrácí skoro 10 miliard. Je to reálné číslo? Kdo ví? Nutno však podotknout, že stejný problém řeší i jiné země. Nejedná se tedy o českou „specialitu“, která by nás nějak zásadně odlišovala od okolních zemí. Co nás však začíná odlišovat čím dál tím víc, je to, že neplacení daní se u nás stalo jakousi normou, která je vnímána jako standard, a naopak ti, kteří tržby přiznávají a daně platí, jsou „divní“.  „Služby bez dokladu“ se staly samozřejmostí a i ti poctiví, kterých je jistě stále většina, jsou s touto realitou dnes a denně konfrontováni, jsou v konkurenčním porovnání ve velké  nevýhodě a jsou nuceni se tomuto trendu přizpůsobit. A není to již jen o tom, že „služby bez dokladu“ ti nepoctiví automaticky nabízejí, ale i o tom, že je automaticky sami vyžadují také někteří spotřebitelé. Ti samí, kteří pak křičí, že řemeslníci a hospodští kradou a neplatí daně.

Nabízí se otázka, kde se stala chyba? Není to tak, že když občan nevěří státu, ve kterém se peníze rozhazují a ztrácí jak na běžícím páse, kdy se neustále mluví o rozkrádání dotací, o neúčelném využití vybraných daní, nechce se mu daně vůbec odvádět?  Nebo je to o tom, že když občan vidí, jak špatně je nastavena pracovněprávní či daňová legislativa, chce na stát alespoň v tom svém malém nějak vyzrát? Nebo se občan řídí příkladem některých našich vrcholných představitelů, u kterých se ukázalo, že také nejsou zrovna ti nejpoctivější, a řekne si: Když mohou oni, proč ne já? A co asi občan říká na to, jak určitá část našich spoluobčanů naprosto cíleně zneužívá systému sociálních dávek, a stát s tím nic nedělá a tiše tomu přihlíží? A že se kvůli tomu pak nedostává dávek těm, kteří to opravdu potřebují?

Jedno je jisté. Když po nás stát něco chce, měl by začít sám u sebe a jít všem příkladem. Totéž naši odpovědní představitelé. Daně by se platit měly, o tom není pochyb. Jako je normální pracovat, je normální i platit daně. Ale daně přiměřené, motivační a daně, které budou následně efektivně využité. Měli bychom chtít „malý a efektivní“ stát, který nebude občana zatěžovat a který tu bude pro něj. Dočkáme se toho někdy? Zatím to vypadá bledě, ale buďme optimisty.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Aleš Hemer

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…