Herman (KDU-ČSL): Bez voliče není politik nic

12.10.2013 11:33

Svět je plný koryt. Jsou v byznysu, vědě, zdravotnictví. Kam se podíváte, jedno koryto vedle druhého. (Kdysi se mi líbil Gogolův výrok: "Budou-li koryta, i svině budou." Tak to si pišme, že ano...)

Herman (KDU-ČSL): Bez voliče není politik nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman kandiduje v Praze

Lídr Kandidátky KDU-ČSL v Praze Daniel Herman reaguje na diskusi na sociální síti Facebook.

Jedna paní tu na této stránce v debatě pod mým příspěvkem napsala:

„Moje volby probíhají tak, že rok co rok podporuji KDU-ČSL. S velkým Bohužel jen proto, že jsem katolička a volím kvůli svědomí. Už ani ta KDU nemá co dělat s věřícími, jde jim jen o koryto a peníze, peníze, peníze! Politika je hnus, obdivuji toho, kdo do ní dobrovolně a s dobrým (s)vědomím jde!“
Beru to tak, že přes veškeré znechucení se paní chová realisticky a demokraticky. I když svět politiky není velký zázrak, je třeba do ní jít, což činí politici, stejně tak je třeba ji ovlivnit, nakolik to jde. To dělají všichni občané.

Jsou tam ještě další motivy, které stojí za zmínku. „Jsem katolička a volím kvůli svědomí.“ To je velmi dobře řečeno. Svědomí má samozřejmě každý člověk, katolík i nekatolík. Tak je svět naštěstí dobře udělaný. Křesťané jsou ale ve zpytování svého svědomí (někdy samozřejmě ne moc čistého) „trénovaní“, tak se od nich očekává, že se nějak mají chovat. Pokud se tak nechovají, hned je to vidět.

Nikde není žádné dogma, že křesťan má volit stranu, která má v názvu slovo křesťanská. Není to ani žádný hřích, křesťané jsou v různých stranách. Pochopitelně je dost zvláštní, že jsou i křesťané, kteří podporují třeba komunisty. Moc jich není, ale je na tom vidět, že lidská fantazie nemá mezí. Spíš je to ale závazek, když si dá někdo křesťanství na svůj prapor, musí počítat s tím, že si na něj občané pečlivě posvítí.

Pak je tam ale trochu sporná věta: „Jde jim jen o koryto a peníze, peníze, peníze!“
Svět je plný koryt. Jsou v byznysu, vědě, zdravotnictví. Kam se podíváte, jedno koryto vedle druhého. (Kdysi se mi líbil Gogolův výrok: "Budou-li koryta, i svině budou." Tak to si pišme, že ano...)

V politice vlastně nejsou ta koryta tak velká, jako třeba v právě v byznysu. Uznávám ale, že jsou tam zase jiné lákadla, třeba sláva a moc. Jen ale neplatí, že politika je nutně špína. Politika je správa veřejných věcí a ty se prostě spravovat musí, tak jako se musí odvážet odpadky. Odpadky nejsou hnus, prostě jen jsou a jejich odvoz není hnus. Hnus je, když odpadky nikdo neodveze. Pořád musíme opakovat, že politika je umění možného. A že politiku ale nedělá nikdo jiný, než politici a voliči. Bez voliče není politik nic. Skutečně vůbec nic, neexistoval by.

Takže přes všechny nedokonalosti je třeba jít volit. Je nutné volit demokratickou stranu. Je třeba volit stranu, která reprezentuje vaše zájmy. A potom samozřejmě musíte své lidi po volbách hlídat. Když to řeknu česky, pokud nás zvolíte, máte pak plné právo nás uhánět kvůli programu, který jsme vám naslibovali. Dejte nám šanci nechat se od vás kontrolovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Budova našeho ministerstva se v sobotu otevře veřejnosti

4:32 Ministr Kupka: Budova našeho ministerstva se v sobotu otevře veřejnosti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k otevřeným dveřím na Ministerstvu dopravy.