Herman (KDU-ČSL): Lustrační zákon je pro nás nedotknutelný

21.01.2014 21:01

Poslanci za KDU-ČSL odmítají zrušení lustračního zákona.

Herman (KDU-ČSL): Lustrační zákon je pro nás nedotknutelný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Herman

Úterní projednávání novely Zákona o státní službě v prvním čtení nesouvisí s rušením lustračního zákona. „Lustrační zákon pokládáme za principiální výraz kontinuity našeho polistopadového vývoje a je pro nás nedotknutelný,“ říká poslanec KDU-ČSL Daniel Herman.

Zákon o státní službě, který je v platnosti od roku 2002 a jehož účinnost je neustále odsouvána, je klíčovou normou pro odpolitizování státní správy. „Odmítám tvrzení, že se jedná o Lex Babiš. Tento zákon se nevztahuje na ministry a politické náměstky,“ vyvrací spekulace veřejnosti předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a dodává: „Projednání novely tohoto zákona v prvním čtení je podmínkou prezidenta republiky pro ustavení celé budoucí vlády a ukončení činnosti vlády Jiřího Rusnoka, která nevzešla z voleb a politické důvěry.“ Nabytí účinnosti tohoto zákona je navíc dlouhodobě vyžadováno Evropskou komisí. Na současně platných podmínkách pro jmenování ministrů dnešní hlasováni nic nemění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině