Herold (ODS): Fiala bouři nevyvolá

22.01.2014 17:50

Zlé jazyky neutichnou ani po změnách, které ještě dnes sice nelze jednoznačně hodnotit jako pozitivní, přinášejí však mnoho očekávání a vidinu lepších zítřků ODS.

Herold (ODS): Fiala bouři nevyvolá
Foto: archiv, tan
Popisek: Lukáš Herold (ODS)

Otázek z Kongresu ODS vzešlo mnoho, odpověď zatím jen jedna. Zato dostatečně razantní a slibná. Do vedení se totiž dostali chytří, kultivovaní a vzdělaní lidé, což ve srovnání s jinými politickými uskupeními či vlastní minulostí ODS je jev mimořádný a bude zajímavé sledovat, jak na tuto politickou kulturu zareagují voliči. Kritici připomínají, že někteří členové vedení jsou politickými matadory. Je to tak, opomíjejí ovšem fakt, že jsou to zároveň lidé, za nimiž je jasně pojmenovatelný úspěch, bez známek nečestného jednání a korupce. Jsou to lidé, kteří prokázali politický um a noblesu, čehož by měla ODS využít a dát jim patřičný prostor. Považuji za správné, že vedení strany je kombinací nových tváří a zakládajících členů ODS. Obsadit nejvyšší stranické funkce pouze takzvanými novými tvářemi by bylo sebevražedné.

Do předsednického křesla usedl uznávaný a respektovaný profesor Petr Fiala, který není zrovna charismatickým lídrem. Nemůžeme od něj očekávat, že se ze dne na den stane buřičem, který bude hlasitě a okázale kritizovat každý krok vládních stran. Byť by se bouchání do stolu mohlo na první pohled občanům zamlouvat, v konečném výsledku by to vzhledem k situaci, ve které se ODS nachází, vyšlo zcela do prázdna. A co nemůžeme od Petra Fialy očekávat jsou prázdná slova a gesta. To, jak vážně přistoupil ke své kandidatuře, svědčí o jeho sebevědomí a zároveň jeho prohlášení „Kdybych dělal chyby, tak mě zastavte a opravte“ svědčí o jeho smyslu pro zodpovědnost a o pokoře, se kterou ke své funkci přistupuje, a o ochotě komunikovat. Petr Fiala pochopil, že se od něj nečekají žádná unáhlená rozhodnutí, že se musí soustředit na to, aby ODS stabilizoval, nově pojmenoval pozici ODS ve společnosti, která se za posledních 25 let příliš změnila na to, aby si tato politická strana vystačila s rétorikou 90. let. Jako se člověk přizpůsobuje jednotlivým fázím života, tak stejně rozvážně musí na společenské reálie a potřeby reagovat ODS. Pokud v tomto pokusu uzdravit pravici nechají straníci Petra Fialu samotného, nevstoupí s ním do společné řeky, pak zažijeme komunální a europarlamentní volby, které mohou být navždy poslední.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace