Herold (ODS): Praha 5 hostí STREET ART FOR FREEDOM. Festival ve znamení SVOBODY

14.09.2022 19:09

Ve čtvrtek 15. září bude na náměstí 14. října před kostelem svatého Václava slavnostně zahájena druhá zastávka umělecké výstavy deseti významných mladých českých a italských Street Art umělců oslavujících svobodu.

Herold (ODS): Praha 5 hostí STREET ART FOR FREEDOM. Festival ve znamení SVOBODY
Foto: archiv
Popisek: Lukáš Herold z ODS

Významný podíl na realizace této výjimečné akce má také městská část Praha 5. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

„V covidových dobách jsme přišli na myšlenku přinést umění do ulic. Tak vnikl společný projekt s italským městem Pistoia. Před čtyřmi měsíci se čeští a italští umělci sešli právě v Itálii, aby vytvořili a vystavili svá streetartová díla na téma svoboda. Teď jsme se dočkáme i u nás. Téma svobody je v současnosti mimořádně živé a jsem nesmírně rád, že právě městská část Praha 5 má tu možnost být součástí tohoto projektu,“ říká místostarosta MČ Praha 5 pro oblast kultury Lukáš Herold (ODS), který převzal záštitu na celým festivalem.

Mezinárodní umělecký projekt s názvem „ET CETERA FESTIVAL 2022: STREET ART FOR FREEDOM“ vznikl za podpory Nadačního fondu Eleutheria, který tak už deset let vyhledává nové talenty a dává příležitost mladým umělcům. Letos v květnu proběh podobný festival umění v italském městě Pistoa a nyní o čtyři měsíce později, bude tím místem Prahe 5, kde dojde k přirozenému završení uměleckého a tvůrčího dialogu. Celkem se představí deset tvůrců, kteří budou čtyři dny přímo před kostelem svatého Václava v Praze 5 tvořit svá umělecká díla. Vše vyvrcholí 15. září slavnostním představením výtvarných děl.

„Mezi deseti umělci jsou: Maxim, Jan Břenek, David Strauzz, IamRushDog, Jakub Uksa, Eliseo, Gojo, Giusy Guerriero, Korvo a Sowet. Někteří z nich jsou navzdory svému nízkému věku již ve světě streetartu uznávanými umělci. Jiní na sebe teprve upozorňují. Odborná komise se však  shoduje na vysoké kvalitě všech zúčastněných umělců. Myslím, že se máme všichni opravdu na co těšit,“ dodává místostarosta Herold.

Výstava bude slavnostně zahájena 15. září 2022 v 17.00 hodin v prostoru před kostelem svatého Václava (nám. 14. října - Praha 5), kde budou přivítáni italský velvyslanec J.E. Mauro Marsili a ředitel Italského kulturního institutu v Praze Fabrizio Lurlano za přítomnosti starostky MČ Praha 5 Renáty Zajíčkové, místostarosty MČ Praha 5 Lukáše Herolda, radního pro cestovní ruch a politiku mládeže města Pistoia Alessandra Sabelly, prezidenta Nadačního fondu Eleutheria Francesca Augusta Razetta a kurátorů Genny Di Bert, Simony Chytrové, Andrey Cosentiniho a Ottaviana Marii Razetta.

Záštitu nad projektem převzali také Italské velvyslanectví v Praze, Region Toskánsko, Italský kulturní institut Praha, České centrum v Římě, České centrum Milán, Italsko-česká obchodní a průmyslová komora a Česká republika Comites. Výstava bude otevřená denně do 30. září 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice