Hladík (KDU-ČSL): Bez vody by nebyl život, je třeba ji více chránit

01.06.2021 14:00

Voda je strategickou surovinou, jejíž nedostatek, či zhoršená kvalita může mít zásadní dopad na jednotlivce, ale i na celou společnost. Ukotvení ochrany vody do Ústavy je nevyhnutelným krokem, ať už kvůli opakujícímu se suchu nebo znečišťování vodních zdrojů. Při střetnutí dvou veřejných zájmů musí být zásadním zájmem ochrana vody.

Hladík (KDU-ČSL): Bez vody by nebyl život, je třeba ji více chránit
Foto: kduprobrno.cz
Popisek: Petr Hladík (KDU-ČSL)

Návrh KDU-ČSL na ústavní ochranu vody a půdy byl před téměř dvěma lety vládou zamítnut. Navržená novela vodního zákona však nezdůrazňuje význam vody jako nenahraditelné složky životního prostředí.  „Budeme dále bojovat o to, aby byl význam vody a její ochrany zakotven do Ústavy, a aby byl veřejný zájem ochrany vody ve sporných situacích vždy upřednostněn. Kvůli vysychání se nám ztrácí voda z přirozených úložišť. Od roku 2015 nám v průměru chybí 870 litrů vody na každý metr čtvereční. Musíme Česko připravit na dopady sucha a zamezit znečišťování vodních toků. Již se nesmí opakovat situace, která nastala loni po znečištění Bečvy,”  uvedl místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.

Dlouhodobě bojujeme proti tomu, aby ochrana vody ustupovala před jinými zájmy. Jedním z takových příkladů je plánovaná těžba štěrku na Hodonínsku u 5. největší podzemní zásobárny pitné vody v republice. Oblast, které se přezdívá Moravská Sahara, je navíc jednou z dlouhodobě nejsušších v Česku.

„Odkrytím hladiny podzemní vody nebo těžbou v těsné blízkosti zdroje by došlo k ohrožení zásobárny pitné vody pro 140 tisíc obyvatel. Je nepřípustné, aby současná vláda jednala v rozporu s vládními dokumenty a takto ohrožovala vodní zdroje. Kdybychom měli jejich ochranu zakotvenou v Ústavě, nemuseli bychom takové problémy vůbec řešit,”  dodal Hladík.

O ústavní ochranu vody mají zájem i obyvatelé Česka. Petici, kterou lidovci v roce 2019 sepsali, podepsalo přes 20 tisíc lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…