Hlaváček: Změna územního plánu pro Národní galerii byla rekordně krátká

21.04.2022 20:33 | Tisková zpráva

Praha otevírá cestu k výstavbě nové moderní budovy Národní galerie v Jinonicích.

Hlaváček: Změna územního plánu pro Národní galerii byla rekordně krátká
Foto: Facebook
Popisek: Architekt Petr Hlaváček

Národní galerie Praha (NGP) dlouhodobě řeší nedostatek místa pro uložení svých sbírek. Výstavba nové budovy galerie se proto stala jediným řešením. Pro tu ovšem bylo potřeba změnit územní plán, což se Praze povedlo v rekordním čase. Po schválení změny zastupitelstvem, které zasedá 28. dubna, se Národní galerii otevře možnost k přípravě stavby a žádosti o stavební povolení.

„Změny územního plánu v Praze často trvaly i deset let. To už je minulost. Změny se nám podařilo výrazně zrychlit, ta pro Národní galerii byla ovšem rekordně krátká. I díky tomu může začít generální rekonstrukce Veletržního paláce, kde jsou aktuálně sbírky uložené. Těší mě, že v Jinonicích vznikne depozitní areál s prostory přístupnými veřejnosti i venkovní expozice,“ uvedl náměstek pražského primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

Stávající depozitáře NGP jsou již zcela zaplněné a neumožňují vhodné ukládání dalších sbírkových předmětů. V roce 2017 získala NGP pozemek v Praze – Jinonicích, o tři roky později pak od hlavního města Prahy dokoupila sousední parcely. Na nový depozitář vypsala architektonickou soutěž, ze které vyšel vítězně návrh týmu společnosti JIKA-CZ architekta Jana Kubáta.

Areál galerie v blízkosti Prokopského údolí poskytne technologické zázemí a pracoviště pro péči o umělecká díla: restaurátorské ateliéry, laboratoře a digitalizační centrum. Vybraná umělecká díla budou umístěna i v exteriéru ve veřejnosti přístupném sochařském parku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…