Hnyková (Úsvit): Lidí s Alzheimerem bude přibývat. Jsme na to dostatečně připraveni?

27.03.2014 10:52

Lidí s Alzheimerovou chorobou bude neustále přibývat, proto jsem využila možnosti a zúčastnila se mezinárodní konference na téma léčby a péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou.

Hnyková (Úsvit): Lidí s Alzheimerem bude přibývat. Jsme na to dostatečně připraveni?
Foto: Archiv JH
Popisek: Jana Hnyková

Díky zdravějšímu životnímu stylu, novým léčebným metodám a pokrokům v medicíně obecně bude populace nejen v Čechách, ale v celé Evropě stárnout. To znamená, že se budeme dožívat vyššího věku, ale zároveň nás bude víc, kteří budou trpět některou z nemocí, které dlouhověkost v určitém procentu doprovází. Jde jak o poruchy fyzických, tak mentálních funkcí. Jedním z relativně častých onemocnění je Alzheimerova choroba.

Vzhledem k tomu, že tímto onemocněním trpí již v dnešní době relativně mnoho lidí a absolutní počty se budou zřejmě zvyšovat, zúčastnila jsem se tento týden Mezinárodní odborné konference Strategie společného postupu příspěvkových organizací v péči o osobu s Alzheimerovou chorobou. Ta se uskutečnila v zámeckých prostorách státního zámku Litomyšl pod záštitou člena Rady Pardubického kraje Pavla Šotoly ve spolupráci se zástupci Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, jehož jsem členkou, městem Litomyšl a Univerzitou Pardubice.

Alzheimerova choroba je náročná nejen pro samotného nemocného, ale zároveň pro personál, který musí zajistit čtyřiadvacetihodinovou péči. Ať už se jedná o péči v domácím prostředí, nebo v zařízeních sociálních služeb. Mezi ostatními vystupujícími z české republiky, Slovenska a Holandska jsem přednesla svůj příspěvek, ve kterém jsem zdůraznila právě důležitost jak formální, tak neformální péče o nemocného a s tím spojené špatné finanční ohodnocení pracovníků přímé péče, tedy těch, kteří se o pacienty s Alzheimerovou chorobou starají.

Jsem velice ráda, že takováto konference proběhla, protože je nutné předávat si navzájem s kolegy poznatky z praxe, a zároveň musím poděkovat pořadatelům za vzornou organizaci konference v překrásných prostorách zámku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Hnyková - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…