Hodečková (SZ): Hejtman Novák zřejmě záměrně lhal o svém vztahu k odsouzenému lobbistovi Dědicovi

08.08.2016 15:20

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák opakovaně lhal, když tvrdil, že nemá nic společného s lobbistou Martinem Dědicem. Přitom jeho manželka byla v Dědicově firmě zaměstnána až do roku 2013.

Hodečková (SZ): Hejtman Novák zřejmě záměrně lhal o svém vztahu k odsouzenému lobbistovi Dědicovi
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Na přímý dotaz novinářů z MF DNES, zda jeho manželka pracuje nebo pracovala v Dědicově firmě Business Advisor, reagoval v roce 2014 hejtman velmi podrážděně a kategoricky to odmítal.

Kauza Dědic se táhne moravskoslezským politickým prostředím už několik let. Její ústřední aktér, ostravský podnikatel Martin Dědic, je obviněn z přijetí úplatku, z legalizace výnosu z trestné činnosti a ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, veřejné soutěže a veřejné dražby.

Z dokumentu, který měli k dispozici např. novináři z MF Dnes k dispozici, však jasně plyne, že Dědicova firma Business Advisor opravdu zaměstnávala manželku hejtmana Martinu Novákovou, a to asi čtyři roky. Většina zisků z firmy Business Advisor pak automaticky tekla do další účelové agentury, Propag-Storm, jejíž jedinou akcionářkou je jakási Hana Kačenová.

Jak uvádí idnes.cz, Současný hejtman Miroslav Novák (ČSSD) je stále přítelem lobbisty Martina Dědice. Jeho jméno se objevuje hned na několika místech v policejním vyšetřovacím spisu. Obviněn ale hejtman nebyl. Kvůli korupci a daňovým únikům v souvislosti s ovlivňováním šesti veřejných zakázek v Ostravě policie od loňského března postupně obvinila deset lidí a pět firem.

Nejvyšší trest, až 12 let vězení, hrozí lobbistovi Martinu Dědicovi, který podle policie zmanipuloval šest ostravských zakázek a za to získal přes 30 milionů korun úplatků. Hejtman Novák však dělá, že se ho tato věc netýká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…