Hojda (KSČM): Chybný krok předsedy vlády Sobotky

27.02.2017 19:57

Odvolání ministra průmyslu Jana Mládka bylo velmi překvapivým krokem předsedy vlády Bohuslava Sobotky.

Hojda (KSČM): Chybný krok předsedy vlády Sobotky
Foto: KSČM
Popisek: Pavel Hojda

Jan Mládek minulý rok neuspěl ve volbách do Senátu ve svém volebním obvodu. Velmi nevhodně se vyjádřil nový náměstek ministra průmyslu Lubomír Bokštefl „chcete služby jako v Polsku - odjeďte do Polska“. Problémy měl ministr i s řešením krize v OKD a jeho návrhy např. na odkoupení OKD za 1 Kč státním podnikem Diamo se vůbec nelíbily koaličním partnerům ve vládě. To vše asi bylo záminkou pro odvolání z funkce ministra průmyslu.

Na druhou stranu je ale zapotřebí zdůraznit, že Mládek připravil návrh novely telekomunikačního zákona, který zvyšuje pokuty pro telekomunikační firmy, zkracuje dobu pro přenesení mobilního čísla nebo zamezuje poskytování slev mimo ceník zákazníkům, kteří chtějí přejít od jednoho operátora k druhému. To jsou opatření, která by měla zamezit nepřípustnému jednání operátorů vůči zákazníkům. Mládkovy návrhy, které měly omezit nebo znemožnit tzv. individuální ceny zákazníkům, kterým se nelíbí vyhlášené ceny, byly rovněž krokem ke zprůhlednění trhu poskytovatelů mobilních a datových služeb. Podle ČTÚ i firem by to vedlo k zakonzervování cen v odvětví, a to je zřejmě také důvod, proč předseda vlády Jana Mládka odvolal. Domnívám se, že zprůhlednění cen by vedlo ke zlevnění jak mobilního volání, tak datových služeb. Bohužel je zapotřebí konstatovat, že krátce před volbami je tento krok velmi nestandardní a přinese spíše problémy a velmi důležitý resort zůstane do voleb prakticky bez politika se zkušenostmi a přehledem o potřebách a poslání ministerstva průmyslu a obchodu.

Domnívám se, že Jan Mládek byl jedním z nejlepších ministrů průmyslu a obchodu za několik posledních volebních období. Jeho úspěchy zejména v oblasti podpory exportu, zlepšení spolupráce s ministerstvem zahraničí právě v oblasti podpory obchodních a exportních aktivit v zahraničních destinacích ve třetím světě a na východě, jsou měřitelné a podařilo se mu to, o co mnohdy neúspěšně usilovali jeho předchůdci. Podpora investování zahraničních firem v ČR je v určitém přechodném období rovněž přínosem pro snížení nezaměstnanosti, ale v současné době je zapotřebí více podporovat domácí investory a zajistit, aby velké firmy podnikaly v ČR a reinvestovaly zisky zpět do rozvoje podniků na území ČR.

Ing. Pavel Hojda
stínový ministr průmyslu a obchodu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…