Hojda (KSČM): Náklady elektrické přenosové soustavy

25.04.2017 4:31

ČR se v důsledku změny orientace Německa na větrnou energii a další obnovitelnou energii včetně odpojování jaderných elektráren v Bavorsku dostává prakticky od roku 2011 do velmi svízelné situace při udržení stability elektrické přenosové soustavy.

Hojda (KSČM): Náklady elektrické přenosové soustavy
Foto: KSČM
Popisek: Pavel Hojda

V době, kdy se při větrných dnech vyrábí nejvíce obnovitelné energie v německých větrných elektrárnách, si hledá elektrická energie nejsnazší přenos do míst velké spotřeby, a tím jsou zejména průmyslová centra v Bavorsku. Německo dosud nemá zajištěný bezpečný a dostatečně kapacitní přenos energie z větrných parků na severu směrem na jih do Bavorska (počítá se s dobudováním do r. 2025) a tak značný nápor elektrické energie je přenášen přes českou přenosovou soustavu. Opakovaně od r. 2012 hrozil z uvedeného důvodu ČR tzv. blackout (úplný výpadek elektrické energie v přenosové soustavě). Aby se zabránilo této hrozbě, byla nucena společnost ČEPS přijmout velmi nákladné řešení a objednala dodávku 4 obřích ochranných transformátorů s odhadovaným nákladem okolo 2 miliard Kč. Všechny 4 obří transformátory jsou umístěny v Hradci u Kadaně na severu Čech a do konce června 2017 by měl být uveden do provozu poslední čtvrtý. Pomocí těchto transformátorů je možné rozdělením toků přebytkové energie předejít hrozbě blackoutu. Z uvedeného vyplývá, že český spotřebitel hradí nejen vysoké náklady na stávající regulaci přenosu vyrobené elektrické energie při obrovském návalu elektrické energie z větrných parků na severu Německa přes českou přenosovou soustavu, ale samozřejmě i náklady na vybudování a provoz obřích ochranných transformátorů. Společnost ČEPS je a byla nucena zajišťovat odstávky nebo snížení výroby elektrické energie českých elektráren právě z důvodu přetoků větrné energie přes ČR a hradit náklady a ušlý zisk našim výrobcům elektrické energie ve stovkách mil. Kč. To vše se zákonitě projevuje v ceně regulované složky elektrické energie pro konečného spotřebitele a nejde tedy o malé částky. Jenom náklady na tzv. redispečinky přenosu elektrické energie v ČR (přetoky elektřiny z Německa do české přenosové soustavy) dosahovaly rovněž ročně stovky mil. Kč. Obří transformátory odstraní bezprostřední hrozbu blackoutu, ale do doby finálního řešení výstavby přenosové soustavy v Německu a soustavy mezi Německem a Rakouskem budou zvýšené náklady na přenos a regulaci elektrické energie hradit spotřebitelé v ČR.

Ing. Pavel Hojda, stínový ministr průmyslu a obchodu KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.