Hollan (Žít Brno): Andrej Babiš bagatelizuje díry v zákoně a nezajímá ho, co to dělá se společností

28.12.2015 13:11

Musím říct, že s Babišovou elektronickou evidencí tržeb mám docela problém. Nikoliv s principem - tam mě vadí "jen" to, že v hospodě budou muset někam klapat objednávky a pak mně vyjíždět z tiskárny účtenku, a přitom mám tak rád systém cechů, kde nakonec nikdo neví, kolik toho kdo vypil, ale s tím se svět nezboří, jen se trochu změní. Jinak je snaha o to, aby všichni platili takové daně, jaké dle zákona mají, ušlechtilá.

Hollan (Žít Brno): Andrej Babiš bagatelizuje díry v zákoně a nezajímá ho, co to dělá se společností
Foto: David Daniel
Popisek: Bývalý náměstek brněnského primátora Matěj Hollan

Vadí mně to, že zákon bude mít obrovské dopady do reálného života desítek tisíců lidí a Ministerstvo financí se tím dopodrobna nezabývá. Mám tu možnost vidět z blízka tvorbu jiného zákona - o hazardu - a mohu konstatovat, že Andrej Babiš bagatelizuje nedostatky a díry v zákoně, že ho vůbec nezajímá, co to dělá se společností. To se nejvíc projevilo, když přes noc vyškrtl ze zákona opatření na ochranu hráčů, aby vybral co nejvíc daní.

Ten úzce daňový pohled je totiž velmi redukcionistický a pro tvorbu zákonů nedostatečný.

Znám docela dost hospodských, a proto jsem obeznámen s tím, jak to funguje dnes. Zákony se zde nedodržují. Platí se minimální mzda a zbytek jde bokem. Něco jako superhrubá mzda, ze které by zaměstnavatel odváděl značnou část peněz, co má na zaměstnance, v praxi neexistuje. Vykazuje se dejme tomu polovina nákupů a výdajů, zbytek jde načerno. Tuto skutečnost všichni, kdo se tím zabývají, dobře ví.

Ne, nechci obhajovat, že je to tak správně. Znám i několik takových podniků, kde všechno funguje legálně (mají vyšší ceny), a jak jsem psal úvodem, snaha o to, aby všichni dodržovali platné zákony, je správná.

Nesprávné je ale říci, že tito lidé, kteří se snaží uživit hospodskou činností, jsou zloději. Jejich příjmy, ať obsluhy či majitelů, jsou totiž často zcela průměrné či podprůměrné! Nemají z čeho odvádět daně a odvody, aby vyžili.

Pokud se EET zavede a pokud nebudou chtít lidé z tohoto sektoru dobrovolně zchudnout, budou se muset zvyšovat ceny. Při zvýšení cen dojde ale logicky k tomu, že se vypije a sní méně, pakliže nepředpokládáme, že lidé budou ochotni utratit více. (Pokud je EET myšleno jako opatření ke snižování alkoholismu, logiku to dává - pokud se tedy nepřesunou z hospod k lahváčům.) Když zkonzumují méně, budou menší tržby a zisky, a bude se proto muset hledat nová cenová hladina, která bude vyšší, než je ta dnešní. Pochopitelně nepřežijí všichni (z ekonomických důvodů), což bude mít dopady na zaměstnanost, sociální výdaje atd.

Ne, že by to byl konec demokracie a podnikání, prostě se trh přemění a český zázrak, kde je pivo levnější než voda, už nebude. Co mně vadí, že se o tom nemluví otevřeně. Všichni ví, že pokud by klasické běžné hospody, které nejsou tak skvělé, aby přitáhly stovky zákazníků, fungovaly v souladu se zákonem, fungovat nebudou. To je špatně, jistě. Vinu nesou pochopitelně všichni ti, co zákony nedodržují, ale i ti, co je konstruují a schvalují.

Pokud by začala celá kampaň za EET tím, že se sníží daně tak, aby to pak dotyční utáhli, nebyl by žádný problém. Pak by se navíc nejednalo ani tak o prostředek k navýšení příjmů státního rozpočtu jako o výchovu společnosti k dodržování zákonů. Skvělé.

Nebyl by z mého pohledu problém ani v tom, když by Babiš otevřeně řekl, že chce významně změnit fungování tohoto sektoru a že chce zvýšit ceny za jídlo a pití. Je to legitimní a mnozí to ocení.

Je mi jedno, jestli zákon bude přijat, nebo ne, ale chci, aby bylo jasné, co se pak bude dít. Aby to všichni - včetně zákonodárců - věděli dopředu a měli se čas na to připravit. Dopad to bude mít v Brně jako i v jakýchkoliv dalších městech a vesnicích.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …