Holubář (TOP 09): Naším cílem je fungující zdravotnictví

22.09.2016 14:05

I když statistické údaje ukazují nelichotivá čísla – vysoký počet chybějících lékařů a sester v nemocniční sféře, vysoké procento lékařů starších 60 let, zoufalou situaci v počtu dětských lékařů i odchody mladých lékařů do zahraničí, tak z nich plyne i dobrá zpráva.

Holubář (TOP 09): Naším cílem je fungující zdravotnictví
Foto: TOP 09
Popisek: MUDr. Jiří Holubář

Praktičtí a dětští lékaři z Česka překvapivě neodcházejí. Je ale pozoruhodné, jak se chovají zdravotní pojišťovny k jedinému ještě dobře fungujícímu segmentu poskytovatelů zdravotní péče, který neutíká za lepším. Za osm let zdravotní pojišťovny praktickým lékařům navýšily platby za jednoho pojištěnce jen o dvě koruny (a to jen u některých). Nyní činí platba za pojištěnce 52 korun a je vyplacena jen za splnění přísných podmínek. Příjmy za mimokapitační výkony jsou honorovány chabě. V některých lokalitách připadá na jednoho lékaře až 3000 pacientů – jistě řádná pracovní zátěž.

Nedávno jsem vedl rozhovor s mladým a nadšeným absolventem lékařské fakulty. Vzdělání se mu zdálo délkou přiměřené, ale v určitých oborech s malým důrazem na provádění jednoduchých výkonů, které by podle jeho názoru měl praktik zvládnout. S nadšením vyprávěl o nizozemském systému péče, takzvaném gatekeepingu (strážců brány do zdravotnického systému). Každý nemocný se přihlásí u svého praktického lékaře s onemocněním a ten rozhodne o dalším postupu. Kromě některých vyšetření provede praktik i jednoduché chirurgické výkony. Prostě pečuje o nemocné často v podstatně širším léčebném spektru. Ke specialistovi vás samozřejmě pošle také, ale péče není vyčerpávána zbytečnými návštěvami u specialistů a v nemocnicích. To vše vede k velkým úsporám a k posilování důvěry ve svého lékaře. Z mého vysvětlení, že gatekeeping v komplexu ubírá práci ambulantním specialistům a přidává práci praktickým, si nic nedělal. Jeho odpověď byla typická a sebevědomá: „Ale od toho jsme tady my mladí doktoři, abychom něco změnili.“

Souhlasím. Hledejme řešení. Přestaňme se hádat. Máme jeden cíl – fungující zdravotnictví.

JIŘÍ HOLUBÁŘ, LÉKAŘ ROKU 2015 A KANDIDÁT DO SENÁTU V PRAZE 10

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích