Homola (SsČR): K trestní odpovědnosti právnických osob

22.01.2014 7:38

Ještě nedávno se mnozí uvažovanému trestnímu stíhání právnických osob vysmívali. Zákon ale již dávno platí a uvažuje se, včerejšími slovy kandidátky na ministryni spravedlnosti, o rozšíření výčtu trestných činů, za jejíž spáchání mohou být právnické osoby stíhány a odsouzeny.

Homola (SsČR): K trestní odpovědnosti právnických osob
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Průkopníkem tohoto po věky zapovězeného institutu, kdy trestný čin z principu vždy mohla spáchat jen konkrétní fyzická osoba a nikoliv tzv. IČO, nebyl s podivem nějaký komunista, ale pan Jiří Pospíšil z ODS. Vždy, když došlo na politickou argumentaci, ohnal se tento "pravičák" mantrou, že právo není politická záležitost, nýbrž toliko záležitost odborná. Popřel tím mj. komunisty téměř udušenou mnohosměrnost práva podobně, jako je tomu třeba v ekonomii a jiných oborech.

 Trestat právnické osoby např. za znásilnění, jak uvedla paní will-ministryně v neděli, je žádoucí. Za dětskou prostitucí přeci může stát nějaká firma. Ač paní zřejmě nebude vzdělána v sexuologii, je bezpochyby vybavena jejími základy. Tyto základy by ji měly umožnit sestoupit z akademických frigidnich nebes a alespoň teoreticky připustit, že eseróčko ani akciovka a ani žádná jiná forma právnické osoby pinďoura ani buchtu nemá a u těchto osob nebylo pozorováno chování, které by mohlo být alespoň přibližné chování sexuálnímu. Dokonce, chování právnické osoby se nikdy nedá označit za "buzerovaní", což je typem chování tomu sexuálnímu lidově asi nejblíže.

 Nevysiloval bych se, pokud by šlo skutečně pouze o odbornou polemiku o čemsi, co se stejně jako právnická osoba nedá hmatem uchopit. Jde tu však o fyzické osoby. Tyto osoby stále jsou a budou trestně odpovědné za své chování a na rozdíl od právnických osob jim hrozí trest odnětí svobody. Právnická osoba si ve vězení na špatnou stravu a dlouhé intervaly mezi sprchováním stěžovat nebude. K čemu však naopak docházet bude, protože k tomu dochází všude, kde je tato dualita praktikována, že státní zástupce si cestu ke spravedlnosti jednoduše zkrátí obžalobou právnické osoby. A ta fyzická, která toho pinďoura určitě má, bude ty své prasárny provádět dál. A nakonec bychom se mohli čistě právně teoreticky dočkat znásilněné právnické osoby, která si neblahé následky, v podobě nemožnosti vést běžný sexuální život, ponese po zbytek svého života. Pachatelem touto logikou může být pak pochopitelně i fyzická osoba, která svůj sexuálně motivovaný zločin spáchá např. ukájením se nad zakladatelskými listinami poškozené právnické osoby...

 Nemohu také opomenout rozdílnost trestů, které lze jednotlivým osobám uložit a jejich praktický výchovný aspekt. Právnické osobě se za totožný čin uloží "trest smrti" a fyzická osoba zinkasuje trest odnětí svobody. To bude samozřejmě přinášet také právně etické otázky, jak na pozůstalé této právnické osoby např.trest smrti zapůsobí a zda na smuteční hostině nebude podezřele veselo.

Bc. Petr Homola
předseda Krajské rady SsČR
v Ústeckém kraji

reklama

autor: Jaromír Tasáry - profil

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.