Horáček (TOP 09): I právníci doporučili tuto legislativu odmítnout

29.01.2016 14:13

Projev na 37. schůzi Poslanecké sněmovny dne 29. 1. 2016

Horáček (TOP 09): I právníci doporučili tuto legislativu odmítnout
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Václav Horáček

Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já rozumím dnes tomu, co se pan ministr financí snaží. Stále nám tvrdí, že elektronická evidence tržeb přinese do státní pokladny více peněz. (Řečník se obrací směrem k předsedajícímu.)

Několik miliard od drobných živnostníků, na kterých jsme v památné první republice stavěli úspěch naší ekonomiky, on prostě podojí o další peníze, zatíží je další administrativou a povinnostmi. Více miliard do státní kasy znamená více peněz na dotace a třeba i na další čapí hnízdo. Říkám si, když chce pan ministr víc peněz do státní kasy, aby bylo více peněz na dotace, proč nejde tam, kde jsou velké peníze a jejichž příjem do rozpočtu by byl opravdu patrný. Ale ono je to zřejmé. Ryby si rybník nevypustí. Dost těžko pan ministr Babiš bude dnes naplňovat to, co sliboval, když tím by poškodil nejvíce své vlastní zájmy. Ostatně zatím se mu podařilo jejich prosperitu a efektivitu zvyšovat. Když jsme se kdysi podivovali nad obchodními úspěchy tehdejšího ministra dopravy Aleše Řebíčka, vůbec jsme netušili, že kdesi v pozadí je někdo, kdo se učí, jak se politika propojuje s byznysem, a že nám jednou, vlastně to bylo docela brzy, ukáže, jak se to dělá ve velkém.

Dlouho jsem při přípravě tohoto vystoupení přemýšlel o tom, jak do zkratky shrnout to, co elektronická evidence tržeb dnes představuje. Jak ji vlastně charakterizovat. Ukazuje se, že nejvýstižnější definicí je, že je to nepřipravený, diskriminující, nefunkční systém, tvořený jen pro odvrácení pozornost od toho, že skutečné peníze leží české státní pokladně někde jinde, na což se ale nechce upozorňovat, protože jedno z těch míst je soukromá pokladnička pana ministra. Říká se tomu "vrtěti psem" a vypadá to, že pan ministr Babiš tady vrtí nejen psem, ale celým stádem psů a doufá, že si proto lidé přestanou všímat toho všeho dalšího.

Jako opozice nesmyslné nápady současné koalice asi nemáme šanci zvrátit. A pokud to vše nevadí koaličním partnerům, je nutné přiznat, že tu dnes diskutujeme nad něčím, co hlasovací mašina tak nějak schválí prostě jen proto, že si to koaliční partner vymínil a koalice jako taková není připravena na jakoukoliv vnitřní diskusi, natož na nějaký spor. Občan prostě bude muset přijmout za své, že pro udržení koalice je potřeba podstupovat i oběti, byť jimi budou občané samotní. Přesto nebo možná právě proto se domnívám, že naše úloha zde je zcela zásadní a potřebná. Co se chystá pravděpodobně neovlivníme, máme ale jednoznačnou povinnost na to upozorňovat a varovat před tím. Možná to mnozí lidé nepochopí dnes, možná pro mnohé lidi není elektronická evidence tržeb zásadní otázkou či vůbec tématem, nad kterým by přemýšleli.Tady ale nejde o jednu konkrétní právní normu, jakkoliv je hloupá a zbytečně obtěžující. Tady jde o celý systém, proti kterému zde brojíme a vystupujeme a proti kterému by měl vystupovat a brojit každý rozumně smýšlející občan této republiky, jedno, zda je to ministr, poslanec nebo živnostník.

Elektronická evidence tržeb je mnoha podnikateli vnímána jen jako další povinnost, která přinese více administrativy a další náklady.

Zavedení elektronické evidence tržeb má být revolučním krokem a ministr financí se jím podle svých slov zapíše do historie. Já si ale myslím, že pokud se mu podaří záměr prosadit, pak se do historie skutečně dostane, ale výrazně jinak, než by chtěl. Že pan ministr Babiš nechce slyšet hlasy více než 600 tisíc živnostníků, kterých se budou nové povinnosti týkat, je smutné. Ale ukazuje to mnohé. Byli a budou vždy tací politici, kteří, byť volení většinou, dělají spíše vše pro bohaté menšiny.

Mě ani nepřekvapí to, že pan ministr Babiš nedá na slova odborníků. Kromě samého záměru, který je potřeba znovu odmítnout a znovu odsoudit, rád bych zde připomněl některé další argumenty, které by vás, vážení kolegové, měly varovat před zvednutím ruky pro tento návrh. Je to technologické řešení a harmonogram celého procesu. Již v polovině března tohoto roku novinář serveru Lupa.cz Jiří Peterka velmi dobře shrnul, proč nelze celý proces dobře zvládnout. Jsme o půl roku dále v čase, nikoliv však v přípravě technologií a celého systému. Nyní to tedy nelze zvládnout skoro jistě. O čem se pan Peterka v článku například zmiňuje?

Elektronická evidence tržeb je další hodně velkou věcí v oblasti elektronizace. Svým záměrem a dopady zřejmě ještě mnohem větší než třeba datové schránky či základní registry. Podobné je to i s jejich prosazováním. Za vším vždy stojí silný resort se silným vedením, který hledí primárně na svoje zájmy a prosazuje je do značné míry mocensky, respektive silou.

A ještě dále pak Peterka uvádí. Pravdou je, že jde o tak komplexní a složitou záležitost, že prakticky není možné domyslet a ošetřit všechny aspekty a hlavně všechny možné detaily a souvislosti, a to ani při sebevětším zaklínáním se chorvatským vzorem a tamními zkušenostmi. Navíc pod časovým tlakem, který se již nyní ukazuje jako doslova extrémní. Důsledkem pak jsou poměrně významná kritická místa, která pokud nebudou včas řešena, mohou celý ambiciózní projekt poslat velmi rychle ke dnu. Ano, jsou to slova půl roku stará, ale měla by pro nás být skutečným varováním. Přijmeme-li dnes návrh v jeho již tak nedokonalé podobě s rizikem dalších problémů při jeho zavádění, které je nutno označit nikoliv za pravděpodobné, ale téměř jisté, pak bychom se rovnou měli usnést na formě omluvy občanům naší země za šlendrián, který jsme dopustili, a který jim bude dále otravovat život.

Vážení kolegové. Vezmete si na vlastní svědomí fakt, že budete přes všechna tato varování pro něj hlasovat? Jste připraveni, vy, každý jeden, přijmout za jeho prosazení osobní zodpovědnost. Pokud ano, jakkoliv je to lehkomyslné, máte můj obdiv, protože dopředu, dobrovolně a zbytečně vystavujete budoucí kritice a posměchu pro něco, co je zbytečné a dle mého názoru špatné.

Možná byste kupříkladu měli vědět to, že i právníci doporučili tuto legislativu odmítnout. Podle Petra Mrkývky, který vypracoval k návrhu zákona zpravodajskou zprávu, doporučil Legislativní radě vlády předložený návrh zákona o evidenci tržeb zamítnout. Navrhovaným se tam uvaluje v podstatě všeobecná on line povinnost na veškeré podnikatele. Ze zákona a ani z důvodové zprávy není zřejmé, s jakou intenzitou bude správce daně zpracovávat data získaná z informačního systému, zda je vůbec schopen je efektivně zpracovat tak, aby byl naplněn deklarovaný účel úpravy, píše ve svém dokumentu, který je k dispozici na serveru Hlídací pes, pan Mrkývka.

Více informací k tomuto poskytl server České souvislosti, který má k dispozici informace ze zdrojů blízkých Úřadu vlády České republiky. České souvislosti získaly ze zdrojů blízkých Úřadu vlády úplná stanoviska dvou zpravodajců Legislativní rady vlády, kteří návrh posuzovali.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.