Horník (STAN): Je třeba se na to podívat po stránce státotvorné, zejména pak finančních prostředků

16.08.2017 13:10

Projev na 9. schůzi Senátu dne 16. 8. 2017 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů

Horník (STAN): Je třeba se na to podívat po stránce státotvorné, zejména pak finančních prostředků
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Horník (STAN)

Dobré dopoledne, vážený pane ministře, vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové. Když se podíváte na návrh pořadu této schůze, tak je třeba se podívat na ni po stránce státotvorného a zejména finančních prostředků, které budeme de facto rozdělovat do různých oblastí, ať zdravotních, sociálních a podobně.

Denně jsme momentálně komunikováni veřejnými prostředky, kde se dozvídáme, kde se komu přidá, je to i správné. Ekonomice se daří, situace je dobrá. Nezaměstnanost je malá. I v našem Karlovarském kraji je jedna z nejmenších, co si pamatuji, po roce 89.

Nicméně, rozdává se hrozně lehce, když je doba blahobytu. A mně u těchto věcí hrozně moc schází, kde se na to vezme. Teď na to jsou finanční prostředky, ale já se ptám, co když se tak dobře nebude dařit, co když v rámci EU dojde k nějakému konfliktu ekonomickému, politickému, závislí jsme zejména na vývozu do EU, do Německa sousedního, co když nastane ten horší scénář, jakýsi ekonomický blackout? Mně schází u všech těchto zákonů, které tady budeme dneska projednávat, taky to, kde na to vezmeme. To znamená, kde vláda ušetří, aby nezatížila ty budoucí vlády tím, co teď všechno krásně slibuje předvolebními sliby.

Já tady u některých těch zákonů budu muset být zdrženlivý, byť bych to chtěl těm dotyčným, kterých by se to mělo týkat, přát, ale já bych chtěl slyšet od všech těch ministrů, kteří tady budou předkládat tyto zákony, odpovědi na to, kde se na to vezme a kde ušetřili. Nabrali jsme během této vlády tisíce nových úředníků a dozvěděl jsem se z médií, že dalších 60 tisíc český stát potřebuje a hledá. Já se ptám, kde na to vezmeme, kde se šetří? To jsem se nikde v žádném zákoně nedozvěděl. A bohužel už ani nedozvím. Nicméně si myslím, že to tady zaznít musí, že to je důležité pro to, aby to bylo na stenu zaznamenáno.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.